Küresel piyasalar arasında Orta Doğu’daki gerilimlerden etkilenen ülkeler arasında ilk sırada yer alan Borsa İstanbul’da belirsizlik sürüyor. Haftanın ilk günlerinde yukarı yönlü hareket ederek 8000 puana ulaşan, fakat burada tutunmayı başaramayan endeks, haber akışıyla birlikte sert düşmüştü. Bugün biraz olsun toparlanmayı başaran BIST 100 endeksi, kapanışını yüzde 3 artışla 7662 puandan yaptı.
25 Ekim’de 8084 puana kadar çıkan endeks, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından kayıplarını hızlandırmıştı. Erdoğan, İsrail’e yönelik eleştirilerini vurgularken daha önceden belirledikleri İsrail’e gitme projelerini iptal ettiklerini söylemişti. Bu ifadeler, Türkiye’nin Orta Doğu’daki gerilime farklı bir bakış açısıyla yaklaşacağına yönelik beklentiler oluşturdu.
Bugün ise yatırımcıların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseltti. Bankadan yapılan açıklamada, yüzde 5 enflasyon hedefine dikkat çekildi ve parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği vurgulandı.
Kaynak: Paratic Piyasalar
Geçtiğimiz gün yüzde 7 düşüşle tansiyonun yükseldi Borsa İstanbul’da, bugün alıcılı bir tablo görüldü. Güne 7516 puandan başlayan endeks, kapanışını yüzde 3,2 artışla 7662 puandan yaptı.
Endeks önceki güne göre 237 puan artarken toplam işlem hacmi bir miktar yükseldi ve 139,2 milyar liraya çıktı.
Analistler BIST 100’de 7680 seviyesinin direnç, 7420 ve 7250 puanın destek olduğunu bildiriyor.
Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 6,3 ile turizm olurken tek gerileyen yüzde 0,3 ile ticaret oldu. Bankacılık yüzde 2,3, holding ise yüzde 3,8 değer kazandı.
Hisselere Genel Bakış (Günlük)
İşlem hacmi en yüksek 5 şirket: Türk Hava Yolları (THYAO), Tüpraş (TUPRS), Yapı Kredi Bankası (YKBNK), İş Bankası (ISCTR), Koç Holding (KCHOL)
En çok para girişi olan 3 şirket: TUPRS, THYAO, Borusan Mannesman (BRSAN)
En çok para çıkışı olan 3 şirket: Bim (BIMAS), KCHOL, ISCTR
BIST 100 en çok yükselen 3 şirket: Mia Teknoloji (MIATK), Çimsa (CIMSA), BRSAN
BIST 100 en çok düşen 3 şirket: BIMAS, Coca Cola İçecek (CCOLA), Arçelik (ARCLK)
Mehmet Şimşek Suudi Arabistan’da
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Suudi Arabistan’da düzenlenen toplantılar hakkında bilgi verdi. Şimşek, Suudi Arabistan’da inanılmaz bir ivme olduğunu ve keşfedilmemiş potansiyel olduğunu söyledi ve bunu “Harika bir haber” olarak yorumladı.
Uzmanlar, borsadaki yükselişlerin istikrarlı bir şekilde gerçekleşebilmesi için yabancı yatırımcı girişinin şart olduğunu belirtiyor.
“Yatırımcı Panik Yapıyor”
İnfo Yatırım Yardımcısı Mert Yılmaz, Borsa İstanbul’a yönelik değerlendirmelerini Sözcü.com.tr’ye yaptı. BIST 100 endeksinin 8400 puan üzerinde kalmakta zorlandığını, o seviyelerde bir düzeltme bahanesinin arandığını hatırlattı.
Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalara işaret eden Yılmaz, açıklamaların ardından ciddi bir satış geldiğini söyledi. Piyasa düşmeye başladığında özellikle yeni gelen yatırımcının panik yaptığını vurguladı. Yeni gelen yatırımcıların hiç düşüş trendi görmediğini, geldiklerinden beri hep yükselişe şahit olduklarını belirtti. Hem panik havasının hem de kredi hacminin büyüklüğünün bu satışların artmasına ve derinleşmesine neden olduğunu kaydetti.
Düşüş Derinleşir mi?
BIST 100 endeksinin kendini 8000 puan üstüne atamadığı takdirde düşüşün devam edebileceğini ifade eden uzman, bu durumun orta ve uzun vadeli yatırımcılar için çok bir sorun teşkil etmediğini paylaştı. Fakat kısa vadedeki pozisyonu olan kredililer için problem olabileceğini vurguladı.
Soru İşaretleri Ortaya Çıktı
Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Yabancı yatırımcı gelecek ama zaman alacak” ifadelerini ve Erdoğan’ın söylemlerini hatırlattı. Söz konusu gelişmelerin Avrupa ve ABD’den gelecek paranın önünü kesebileceğine dair soru işaretlerini ortaya çıkardığını belirtti.
Uzman, “Görünen o ki yabancı yatırımcı gelmeden içerideki para piyasayı yukarı itmeye yetmeyecek.” ifadelerini kullandı.
“Borsada Derinlik Yok”
Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk ise Türkiye’nin yatırım aradı sırada Erdoğan’ın kullandığı ifadelerin yurt dışından para girişine yönelik riskleri artırdığını söyledi.
Borsada likiditenin düşük olması, derinliğin olmaması, 3-5 grubun borsadaki ağırlığı, kredili alım yapanların pozisyonlarını kapatmak için satış yapması gibi etkenlerin düşüşü tetiklediğini kaydetti.
Borsada 8 milyon yatırımcı olduğunu, o yatırımcıların yüzde 3’ünün toplam portföyün yüzde 9’una sahip olduğunu açıkladı. Türkiye’de yabancı yatırımcı olmadığı, borsada derinlik olmadığı için satışların hızlandığına dikkat çekti.