Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Borsa Haftalık Yüzde 3 Yükseldi! Yabancılar Neden Gelmiyor?

Günlük bazda yüzde 0,3 değer kaybeden Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde haftalık artış yüzde 3 seviyesinde oldu. Uzmanlar kritik değerlendirmelerini paylaştı.
Borsa Haftalık Yüzde 3 Yükseldi! Yabancılar Neden Gelmiyor?
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Borsa İstanbul, haber akışının oldukça yoğun olduğu haftayı geride bıraktı. Haftanın ilk işlem gününde 8562 puana kadar çıkan BIST 100 endeksi, devam eden günlerde dalgalı bir tablo ortaya koydu. 5 Ekim’de 8179 puanı gören endeks, günün devamında toparlanmayı başarmıştı. 6 Ekim’de kapanış yüzde 0,3 düşüşle 8464 puan seviyesinde oldu.

Haftanın ilk gününde gerçekleşen yukarı yönlü hareketlilik, haftanın kalan günleri için beklentileri artırsa da endekste umulduğu kadar ciddi bir artış görülmedi. Uzmanlar, rekorların devam edebilmesi için yeni hikayelerin gerekli olduğunu vurguluyor.

Son günlerde meydana gelen negatif hareketlerde ABD jetinin Türkiye’ye ait bir SİHA’yı düşürmesinin etkili olduğu düşünülüyor. Bunun yanında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Londra’da yaptığı görüşmelerden tatmin edici haberlerin gecikmesinin de endeks için baskı oluşturduğu savunuluyor.

Borsa Haftalık Yüzde 3 Yükseldi! Yabancılar Neden Gelmiyor?Kaynak: Paratic Piyasalar

Haftanın ilk gününde 8562 puana kadar çıkan BIST 100 endeksi, devam eden günlerde dalgalı bir hareket gösterdi. 5 Ekim’de 8179 puana kadar inerek yatırımcıları korkutan endeks, haftanın son gününde kapanışını 8464 puandan yaptı.

GCM Yatırım Banner

Endeks önceki kapanışa göre 23 puan azalırken toplam işlem hacmi sert düşerek 126,5 milyar liraya kadar indi.

Analistler BIST 100’te 8500 ve 8600 seviyesinin direnç, 8300 ve 8200 puanın destek olduğunu belirtiyor.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,3 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı olurken en çok gerileyen yüzde 3,4 ile spor oldu. Bankacılık yüzde 1,3 değer kaybederken holding yüzde 0,3 yükseldi.

Hisselere Genel Bakış (Günlük)

İşlem hacmi en yüksek olan şirketler: Türk Hava Yolları (THYAO), EKGYO, Petkim (PETKM), Ereğli Demir ve Çelik (EREGL), Yapı ve Kredi Bankası (YKBNK)

En çok para girişi olan şirketler: Koç Holding (KCHOL), Bim (BIMAS) ve Emlak Konut GYO (EKGYO)

En çok para çıkışı olan hisseler: İş Bankası (ISCTR), Petkim (PETKM) ve Astor Enerji (ASTOR)

BIST 100 en çok yükselen 3 şirket: Borusan Mannesman (BRSAN), Bursa Çimento (BUCIM) ve Borusan Yatırım (BRYAT)

BIST 100 en çok düşen 3 şirket: Akfen (AKFYE), Pasifik GYO (PSGYO) ve CW Enerji (CWENE)

Haftanın Önemli Gelişmeleri

Haftanın önemli gelişmelerine bakıldığına ilk sırada enflasyon verisi yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül’de enflasyonun yıllık bazda yüzde 61,53, aylık bazda yüzde 4,75 arttığını açıklamıştı.

Diğer yandan yatırımcılar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın Meclis’te yaptığı sunumu takip etti. Erkan, enflasyonda tek hanenin 2026’da görüleceğini ve büyümeden ödün vermeden dezenflasyon sağlanabileceğini paylaşmıştı.

Hafta içinde küresel piyasaların yakından izlediği ABD’den de kritik veriler açıklandı. 5 Ekim’de Eylül ayı tarım dışı istihdam 170 bin olan beklentilerin çok üstünde gelerek 336 bin düzeyinde gerçekleşti.

TCMB tarafından paylaşılan menkul kıymet istatistiklerine göre yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul’da 29 Eylül haftasında 98,3 milyon dolarlık hisse sattı.

Sermaye Piyasası Kurulu, 5 Ekim’de paylaştığı bültende MHR GYO, Borlease Otomotiv ve Dofer Yapı Malzemeleri’nin halka arzını onayladı.

Yabancı Yatırımcı Neden Gelmiyor?

Borsa İstanbul’da yükselişlerin istikrarlı bir şekilde devam edebilmesi için yabancı yatırımcının gelmesinin şart olduğu vurgulanmaya devam ediyor. Sözcü’ye demeç veren uzmanlar Borsa İstanbul’a yönelik değerlendirmelerini paylaştı ve yabancı yatırımcı konusuna değindi.

Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, yerel seçimlerin yaklaşmasının ve siyasi güvensizliğin yabancı yatırımcıda tereddüt yarattığını, bu kapsamda borsaya yabancı girişinin düşük seviyelerde kaldığını belirtti.

Gerz, Türkiye’de enflasyon muhasebesinin yabancılarda soru işareti yarattığını savundu. Ekonomi yönetiminin yurt dışı ziyaretlerine hız verdiğini hatırlattı ve bu görüşmelerin sonucunda borsadaki durumun değişebileceğini söyledi.

“Uzun Vadeli Yatırım Fonları Türkiye’ye Uğramıyor”

Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş Yönetim Kurulu danışmanı Mehmet Aşçıoğlu, yabancı yatırımcının Türkiye’den çıkışında ABD’nin Türkiye’ye yönelik bakışının ve jeopolitik gelişmelerin etkili olduğunu vurguladı.

Seçim sonrasında politikaların değişmesine rağmen ABD ve İngiltere kaynaklı uzun vadeli yatırım fonlarının Türkiye’ye uğramadığını ifade etti. Seçimin sonrasında girip çıkan yabancı fonlarının fırsatçı fonlar olduğunu kaydetti.

Yabancı sıcak para girişinin Türkiye için tehlikeli de olabileceğini vurgulayan uzman, yabancıların kur ve faizde giriş sırasında düşüşe, çıkış sırasında ise sert satışlara neden olabileceklerini savundu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın