Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BOJ politika faizini 31 yılın zirvesine çıkardı

BOJ, politika faizini yüzde 0,75'ten yüzde 1'e yükselterek 1995'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.
BOJ politika faizini 31 yılın zirvesine çıkardı
HABER GİRİŞ

Piyasaların beklediği adımı atan Japonya Merkez Bankası (BOJ), Aralık ayından bu yana ilk faiz artışını gerçekleştirerek para politikasında normalleşme sürecini sürdürdü. Politika faizini yüzde 0,75’ten yüzde 1’e yükselterek 1995’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

Banka, şirketlerin artan petrol maliyetlerini hızlı şekilde fiyatlara yansıttığını ve bunun tüketici enflasyonunu daha da yükseltebileceğini vurguladı.

Karar metninde, orta ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin yükselmeye devam ettiği belirtilirken, temel enflasyonun hedefin üzerine çıkma riskine dikkat çekildi.

Faiz kararı sonrası Japonya’nın gösterge endeksi Nikkei 225 yüzde 1’e kadar yükselerek 70 bin puanın üzerine çıktı ve rekor tazeledi. Yen ise dolar karşısında hafif değer kazandı.

BOJ ayrıca tahvil alımlarını aylık yaklaşık 2 trilyon yen seviyesinde sürdürme kararı alırken, ekonomistler bankanın önümüzdeki dönemde kademeli faiz artışlarına devam etmesini bekliyor.

Karar, küresel merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında daha sıkı para politikalarına yöneldiği bir dönemde gelirken, piyasalar şimdi gözünü faiz kararını açıklayacak olan ABD Merkez Bankası’na (Fed) çevirdi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/1Ç Kar/Zarar 21.61%-78.39%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.