Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle küresel çapta hissedilen enerji krizi, birçok ülkede olduğu gibi Kosova’da da etkilerini gösterdi. Kosova’nın enerji dağıtım şirketi olan KEDS, bugün itibarıyla sabah 8’de elektrik kesintilerinin başlayacağını duyurdu.
Yapılan açıklamada kesintinin nedeni, yerli üretimin yeterli olmaması ve yüksek ithalat fiyatları olarak açıklandı.
KEDS sözcüsü Viktor Buzhala, Reuters’e konuyla ilgili demeç verdi. Buzhala, tüketicilerin altı saat açık, iki saat kapalı olacağını belirtti.
Şirket, söz konusu kesintilerin ne zaman sona ereceğine dair bir bilgi vermedi.
Kosova’da elektrik arzının, ihtiyaç doğrultusunda talep edilen değerlere ulaşamadığı aktarıldı. Linyit santrallerinden ve yenilenebilir enerji kaynaklarından 500 megawatt-saat (MWh/s) alındığını ancak tüketimin 800 MWh/s’e ulaştığı ifade edildi.
KEDS, Kosova’da elektrik iletim sisteminin planlanması, işletilmesi, bakımı ve geliştirilmesinden sorumlu olan, şirketin ve ülkenin iletim sistemi operatörü KOSTT’nin elektrik ithal etmeye gücünün yetmediğini duyurdu. Bu konuda yerli üretime güvenilmesi gerektiğini paylaştı.
Açıklanan bilgilere göre Kosova’nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı kömürden sağlanıyor.
Kışın, elektrik tüketiminin, yaz mevsimindeki değerin iki katından daha fazlaya ulaşabildiği belirtildi. Bunun en büyük nedeni ise kış mevsiminde Kosovalıların evlerini ısıtmak için elektrik kullanması. Elektrik kuruluşu KEK, kışa hazırlık amacıyla düzenli bakım çalışmaları yapmak için jeneratörlerinin neredeyse yarısını kapattığını bildirdi.
Kesintiler, sıcaklıkların 0 derecenin altına düştüğü, tüketimin rekor seviyede yükseldiği Aralık ayında başlamıştı.
Almanya’da Çözüm Yüzde 20 Kesinti ya da Gaz KarnesiAlmanya’nın enerji düzenleyicisi Federal Şebeke Müdürlüğü (BNA) Başkanı Klaus Müller, Almanya’nın enerji tasarruf planını açıklamıştı. Doğal gaz kıtlığı riskine karşı, kullanımın beşte bir oranında azaltılması gerektiğini söylemişti.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi, kış döneminde enerji kriziyle karşı karşıya kalırsa, doğal gazın karneyle dağıtılmasından Müller sorumlu olacak. Ayrıca riskler neticesinde üretimin büyük oranda etkilenebileceği de vurgulandı.
İspanya’da Enerji Konusunda İşler Yolunda Mı?İspanya, bu ay başında enerji kullanımını azaltmayı hedefleyen tasarruf planını açıklamıştı. İspanya Ekolojik Geçiş ve Demografik Mücadele Bakanlığı’nın (MITECO) tavsiyesi ile enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve olası bir krizin önüne geçebilmek için tasarruf planı hazırlanmıştı.
Geçtiğimiz günlerde ise söz konusu plan, hükümet tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.
Sıkı kurallar içeren plana uyulmadığı takdirde 60 bin – 100 milyon Euro arasında para cezası uygulanmasına karar verildi. Plan klima ve ışıkların kullanımının sınırlandırmasını kapsıyor.
İspanya Ekoloji Bakanlığı Enerji Tasarrufu ve Çeşitlendirme Enstitüsü Başkanı Joan Groizard, söz konusu tedbirlerin yeterli olmadığını, devam eden süreçte enerji tasarrufu için yeni planların açıklanacağını duyurmuştu.
Tasarruf süreçleriyle birlikte İspanya’da enerji arzının güvence altına alındığı bildirildi. Diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında Rus gazına bağımlılığının daha az olduğu aktarıldı.
Rusya’nın Gaz Üretimi Endişelere Neden OlmuştuGazprom’un Temmuz ayı günlük ortalama gaz üretimi 2008 yılından bu yana en düşük seviyedeydi. Rus enerji şirketinin, 2022 Temmuz ayında günlük ortalama 774 milyon metreküp gaz pompalaması ve bu değerin bir önceki aya göre yüzde 14 daha az olması endişelere neden olmuştu.
Ayrıca Avrupa ülkeleri için tek sorun gaz üretimindeki düşüş değil. Mevcut yılın Mayıs ayında Rusya hükümeti tarafından alınan kararla Hollanda, Bulgaristan ve Polonya’ya gaz ihracatı kesilmişti.