Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna topraklarını ilhak etmesinin ardından Avrupa Birliği (AB), hem Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarla hem de maddi yardımlarla Kiev’e desteğini sürdürüyor. Avrupa’yı ise zorlayan yüksek enflasyon, desteğin bir noktada kırılacağına ilişkin şüpheleri beraberinde getirdi.
Avrupa Komisyonu’ndan bugün çıkan kararda, desteklerin son bulacağına dair şüpheler ortadan kalktı. Ukrayna’ya mali destek taahhüdünün devamı için 5 milyar avroluk tavizli kredi önerisi gündeme geldi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Komisyon Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, işgal altındaki Ukrayna’ya temel kamu hizmetlerini sürdürmesi ve finansal istikrarını sağlayabilmesi için ivedilikle kısa vadeli destek sunulması gerektiğini söyledi.
Mali desteğe ihtiyaç duyan savaş mağduru ülkeye, 5 milyar avroluk istisnai makro-finansal yardım sağlanacağını açıkladı.
Böylece Mayıs ayında açıklanan yaklaşık 9 milyar avroluk makro-finansal yardım paketinin ikinci taksiti sağlanmış olacak.
Açıklanan yardım paketinde Avrupa Birliği (AB) bütçesi faiz ve ücretleri sübvanse edecek. Ayrıca AB ülkelerinin sağladığı garantiler, sermayenin yüzde 70’ini karşılayacak.
Ukrayna’ya verilen kredinin geri ödeme süresi 25 yıllık süre zarfına yayıldı. Cuma günü bir araya gelecek AB maliye bakanlarının ise pakete oybirliğiyle onay vermesi bekleniyor.
Ukrayna Mali Desteğin Devamı için AB’ye Çağrı Yapmıştı
Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal geçen gün yaptığı konuşmada, yaklaşan kışa hazırlanmak için Ukrayna’ya verilen desteğin devamını talep etmişti.
Rus saldırılarıyla mücadele etmeye çalışan Kiev’in ekonomisine ve ordusuna yardım etmek için AB’den 5 milyar euro makro-finansal yardım almayı beklediğini açıklamıştı.