Türkiye’nin, ABD’den F-16 satın alması geçen aylarda Rusya ve Yunanistan ile olan gelişmelerden dolayı askıya alınmıştı. Dün konuyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. ABD, F-16 ambargosunu kaldırdı. ABD’nin bu önemli hamlesine yönelik Türk yetkililerden açıklamalar gelirken, son değerlendirme ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’dan geldi.
Basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunan, Price, Türkiye’ye F-16 satışında kısıtlayıcı koşulların kaldırılmasının ABD’nin önemli NATO müttefikinin savunma ihtiyaçlarını karşılamaya istekli olduğu anlamına geldiğini belirtti.
“Türkiye’nin İhtiyaçlarını Karşılamakta İstekliyiz”
ABD’li yetkili Türkiye’nin önemli bir güvenlik ortağı olduğunu aktardı. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı zorunlu tehditlerle başa çıkmak için ihtiyaçlarını karşılamak istediklerini belirtti. ABD’nin hiçbir NATO müttefikinin Türkiye kadar terör saldırınsa maruz kalmadığını söyledi. Bundan dolayı güvelik alanındaki işbirliğinin büyük önem taşıdığını belirtti.
Sözcüsü Price, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın, yazın Madrid’de NATO Zirvesi’nde F-16 konusunu ele aldıklarını aktardı.
Yunan medyasından bir gazetecinin “Rum ve Ermeni lobilerine yakınlığıyla bilinen New Jersey Senatörü Bob Menendez’in Türkiye’ye F-16 satışlarını engelleyecektir” açıklaması hakkında görüş bildiren Price, Türkiye’nin önemli bir NATO ortağı olduğunu ayrıca NATO içerisinde en fazla tehditle karşı karşıya kalan ülke olduğunu söyledi.
“Yunanistan ve Türkiye Önemli Bir Müttefik”
Türkiye ve Yunanistan ilişkilerine değinilen basın toplantısında Yunan bir gazetecinin sorduğu soru dikkat çekti. Gazeteci, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yakın bir zamanda “Yunanistan barış istemiyorsa gereğini yapacağız” açıklamasına değinerek, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Yunanistan’a saldıracaklarını söyledi. Buna izin verecek misiniz?” sorusunu sordu.
Gazetecinin sorusuna cevap veren Price, Yunanistan ve Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu belirterek anlaşmazlığın diplomatik olarak çözülmesini istediklerini kaydetti.
Kaynak: AA