Rus işgali altındaki Ukrayna’nın lideri Volodimir Zelenski, Norveç’in Stavanger kentinde düzenlenen ONS 2022 Uluslararası Enerji Konferansı’nda konuştu. Organizasyona video konferans yöntemiyle katılım sağlayan Zelenski, Rusya’yı ekonomik terör estirmekle suçladı.
kolayca yatırım yapın
Zelenski, yükselen enerji faturalarının etkisinin haneleri ve işletmeleri sert bir şekilde vurmaya hazırlandığı sert kış öncesinde Rusya’ya ağır suçlamalarda bulundu.
Zelenski: Avrupa’yı Korkutmak İstiyorlar
Rusya’nın, Avrupa ülkelerinin gaz stoklamalarını önlemeye çalışarak ekonomik bir terörizm uyguladığını söyleyen Zelenski konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Gazprom gibi sektörün söz sahibi şirketleri piyasada fiyat krizi meydana gelmesine neden oluyor. Şu dönemde enerji sektöründeki fiyatlamalar yapay. Ellerindeki kozu kullanıp Avrupa’yı korkutmak istiyorlar. Sınırda, Avrupa’ya iletmediği gazı insanlarımızı yaktıkları gibi her gün yakıyorlar. İlk önce problem yaratıyorlar, ardından çözüm sunmaya çalışıyorlar.”
Rusya’nın yalnızca Ukrayna’nın değil aslında tüm Avrupa’nın egemenliğine karşı bir savaş başlattığını söyleyen Zelenski, yüksek enerji fiyatları sorununun yanı sıra Çernobil felaketini anımsatan bir de nükleer tehlikenin ortada olduğunu belirtti.
Nükleer şantajın söz konusu olduğunu söyleyen Ukrayna lideri, böyle bir ortamda Rus vatandaşlarının vize alıp Avrupa ülkelerine tatile gitmesinin ve alışveriş yapmasının normal olmadığının altını çizdi.
Shell CEO’su Karamsar Bir Tablo Çizdi
Toplantıda konuşan Shell CEO’su Ben van Beurden ise gaz kıtlığının devam edebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Beurden’in “Bir şekilde çözümler üretmemiz gereken birkaç zorlu kış geçireceğiz” vurgusu dikkat çekti.
Rusya’dan gelen arzın daralmasıyla daha da kötü duruma giden gaz fiyatlarındaki artışa nasıl yanıt verileceği, sonbahar ayları yaklaşırken Avrupa kıtası genelinde siyasi gündemin başında yer alıyor.
Zelenski’nin açıklamaları ise Rus Gazprom’un bu hafta Rusya ve Almanya’yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan Kuzey Akım 1 boru hattı boyunca gaz akışını durduracak bir bakım planladığı sırada gelmiş oldu. Kesinti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı Batılı ülkelere baskı yapmak için arzı kısıtladığı yönündeki korkuları körüklerken, Moskova cephesi bu tür suçlamaları reddetmeye devam ediyor.
Bu arada Almanya ve İtalya gibi enerjide büyük ölçüde Rus gaz ithalatına bağımlı olan ülkeler, talebin zirve yaptığı soğuk kış ayları öncesinde depolama seviyelerini artırıyor.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck yaptığı açıklamada, Alman gaz tesislerinin yüzden 80’den fazla dolu olduğunu ve fiyatların geri çekilmesini beklediğini söyledi. İtalya da benzer bir seviyeye ulaşırken, daha fazla arz şokuna karşı bir tampon sağlamış oldu.