Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda ilerlediklerini ve bu hedef kapsamında güçlü Türkiye’nin yolunun güçlü tarımdan geçtiğini bilerek hareket ettiklerini ifade etti.
kolayca yatırım yapın
Yumaklı, Şehir Buluşmaları kapsamında Kütahya Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde basın mensupları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelirken çeşitli açıklamalarda bulundu.
Bakan, konuşmasının başında, son dönemde gerçekleştirilen G20 zirvesi ve Dünya Gıda Örgütü ile dokuz ülkenin tarım bakanlarının iştirak ettiği küresel gıda kriziyle alakalı zirvelere değindi.
Bu toplantıların ana konusunun gıda arz güvenliği olduğuna dikkat çekerken iklim değişikliğinden jeopolitik risklere ve doğal afetlere kadar bütün hususların sadece Türkiye’yi değil dünyadaki bütün ülkeleri benzer şekilde etkilediğine dikkat çekti.
“Dünyadaki bütün ülkeler işte bu yeni normallerden etkilendi. Etkilenecek ve etkilenmeye de devam ediyor.” diyen Yumaklı, Türkiye’nin 6 Şubat’ta yaşadığı Kahramanmaraş merkezli depremlerin yanı sıra yakın zaman önce Fas’ta meydana gelen deprem ile Libya’daki sel felaketini hatırlattı.
“Güçlü Türkiye’nin Yolunun Güçlü Tarımdan Geçtiğinin Bilincindeyiz”
İhtiyacı olan ülkelere 33 milyon ton civarında hububat gibi gıda ürünlerinin tahıl koridoru vesilesiyle ulaştırıldığını söylerken Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda güçlü Türkiye’nin yolunun güçlü tarımdan geçtiğini bilerek hareket ettiklerinin altını çizdi.
Sözlerini “İllerimizin tarım ve orman potansiyelini bizler ne kadar etkin kullanırsak, altyapısını ne kadar güçlendirirsek, güçlü Türkiye’nin önünü de o kadar hızlı açmış olacağız.” şeklinde sürdürdü.
OVP ile Alınan Tedbirleri Sıraladı
Geçen hafta ülke ekonomisini ilgilendiren Orta Vadeli Program’a (OVP) da değinen Bakan, OVP’nin en önemli konularından birinin kırsal kalkınma ve gıda arz güvencesi için alınacak olan tedbirler olduğunu hatırlattı.
Söz konusu tedbirleri şöyle sıraladı: Tarımsal üretimdeki verimliliğin artırılması için tarımsal planlama, özellikle büyük şehirler için tarımsal üretimin geliştirilmesi, katma değerli ürünlerin desteklenmesi, genç ve kadın nüfusun tarımsal üretimin içerisindeki varlığının artırılması, lojistik maliyetlerinin azaltılması, jeotermal enerji ve sera organize tarım bölgelerinin teşviki, tarımsal üretimde ileri teknolojinin kullanılması.
Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik“in Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi konusundan da bahsetti.
Projenin 40-50 yıllık bir hikayesi olduğunu söylerken “Artık bundan sonrası, el ele vererek üreticilerimizle, ilgili şehirlerdeki dinamiklerle bunun uygulanmasını sağlamak.” ifadesini kullandı.