Dünyanın en büyük ekonomisi, beklenen iş gücü istatistiklerini açıkladı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yayımlanan rapora göre tarım dışı istihdam Ağustos’ta 300 binlik beklentileri aşarak 315 bin artış gösterdi.
Rakam, geçen ay beklentileri ikiye katlayan 528 binlik artışın altında kalsa da tahminlerden iyi geldi.
Aynı zamanda Nisan 2021’den bu yana en düşük istihdam artışı olmasına rağmen işe alımların geniş tabanlı olduğunu ortaya serdi. Şubat 2020’deki pandemi öncesi seviyesine kıyasla da 240 bin daha yüksekte gerçekleşti.
Tüm bunların yanında beklentilerin aşılması, güçlü rakamların Ağustos’a ait olması nedeniyle de dikkat çekti. Çünkü Ağustos, istihdam açısından tarihsel olarak daha zayıf bir ay olarak görülmektedir.
Ağustos’ta tarım dışı istihdamda en büyük iş kazanımları, 68 binlik yükseliş ile profesyonel ve ticari hizmetlerde meydana geldi. Sağlık hizmetlerinde istihdam artışı 48 bin olurken perakende ticarette 44 bin artış yaşandı.
İmalatta 22 bin, eğlence ve konaklamada 31 bin iş artışı oldu. Ancak işsizlik Ağustos’ta yüzde 3,5’lik beklentileri aşarak yüzde 3,7’ye yükseldi. İşsiz sayısı 344 bin artarak 6 milyon 14 bine, istihdam ise 442 bin artarak 158 milyon 732 bine ulaştı.
İş Gücüne Katılım Oranı 5 Ayın Yükseğinde!
ABD’de iş gücüne katılım oranı, bir önceki aydaki yüzde 62,1’den 2022’nin Ağustos ayında yüzde 62,4’e yükselerek Mart ayından bu yana en güçlü değere çıktı.
ABD’de ortalama saatlik kazanç, Ağustos’ta yıllık bazda yüzde 5,2 artışta değişmeden kaldı.
Toplam nüfus içinde işgücüne katılım oranı yüzde 62,1, istihdam oranı yüzde 60 olarak belirlendi. Ortalama saatlik kazanç, önceki aya göre yüzde 0,5’lik artışın ardından yüzde 0,3 veya 10 sent arttı. Artış, yüzde 0,4 yönündeki beklentileri karşılamadı.
Ortalama haftalık çalışma saati de benzer şekilde tahminlerin altında geldi. Ağustos’ta ortalama haftalık çalışma saati, 34,6’dan 34,5’e düştü.
FED için Tahminleri Nasıl Etkiler?
ABD tarım dışı istihdamının beklentilerden iyi gelmesi, FED’in faiz artırımı için şahin beklentileri güçlendirecek nitelikte. Zaten FED Başkanı Jerome Powell da Jackson Hole Sempozyumu‘nda yaptığı açıklamada iş gücü piyasasındaki duruma değinmişti.
“Daha yüksek faiz oranları, daha yavaş büyüme ve daha yumuşak işgücü piyasası koşulları enflasyonu düşürürken, hane halklarına ve işletmelere de biraz acı getirecektir.” diye konuşmuştu.
FED’in Eylül’de faizde ne kadar artırım yapacağına ilişkin tahminler gelmeye devam ederken San Francisco Federal Rezerv Bankası Başkanı Mary Daly, Eylül’de 50 ya da 75 baz puan artırıma işaret etti.
Ekonomist Mohamed El-Erian, istihdam rakamlarıyla ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Ekonomik görünüm, devam eden sağlam istihdam yaratılmasından ve daha yüksek işgücü katılımından yararlanmaktadır. Fed, yumuşak ücret artışını ve işsizlikteki artışı memnuniyetle karşılayacaktır. Piyasalar bunu, sert iniş endişelerinin azalması olarak görecek.”