Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına yönelik art arda alınan kararların ardından gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. 20 Merkez Bankası, Temmuz’daki toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 17,50 seviyesine yükseltmişti.
KKM hesapları ve Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım konuştu. KKM düzenlemesinin ardından bankaların mevduat faizlerini de yükseltebileceği yönündeki açıklamaları değerlendiren Yıldırım, şöyle konuştu;
“Bankadan bankaya, hesaptan hesaba değişir. Genel bir artışa da yol açabilir ama daha çok kısmı bir artış olacak. Vadesi dolan mevduatın kur korumalı yerine normal Türk Lirası’na geçmesi için bankanın TL faizini daha cazip hale getirmesi lazım.”
Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 19,5 seviyesine çekeceğini öngören Yıldırım, bankanın Temmuz toplantısındaki 250 baz puanlık artıştan daha az bir faiz artışı yapacağı yönünde tahminde bulundu.
KKM’de Geri Adımla Döviz Piyasasına İstikrar Kazandırılacak
KKM düzenlemesindeki geri adımın çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Geri adımın, hem para politikasının normalleşmesi ve sadeleşmesi hem de döviz piyasasına istikrar kazandırmak için önemli olduğunu belirtti.
Söz konusu kararda TCMB’nin güçlü bir sinyal verdiğine de dikkat çeken Yıldırım, gelecek aylarda Merkez Bankası’nın kurda belli bir istikrar gördüğünü ileri sürdü. Aksi takdirde bu kararın başarısızlıkla sonuçlanacağını kaydetti.
Kurun mevcut faiz oranlarından daha fazla getiri sağlaması durumunda bankaların başarısız olacağını söyleyen Yıldırım, tasarruf sahiplerinin yöneliminin getiri oranlarına göre şekillendiğini bildirdi.
KKM yerine Türk Lirası mevduat hesaplarının teşvikin başarılı olabilmesi için kur artışının faiz getirisinin altında kalması gerektiğinin altını çizdi.
Kur artışında enflasyonun belirleyici rol oynadığını dile getiren Yıldırım, faize yıllık yüzde 40 verildiğinde mevduatın dışındaki döviz kurlarının 3 ay içerisinde yüzde 6,5 seviyesinin altında kalırsa tasarruf sahiplerine cazip gelebileceğini söyledi.
Döviz kurlarının yüzde 10 artması durumundaysa uygulamanın başarısız olacağına işaret ederek, tasarruf sahiplerinin parasını çekip serbest piyasadan döviz alacağını ileri sürdü. Tasarruf sahiplerinin serbest piyasadan aldıkları dövizle yastık altı girişlerinin başlayabileceği konusunda da uyarıda bulundu.
Tasarruf sahipleri için KKM’lerden dönüşte belirleyici unsurun döviz kurunun seviyesi olduğuna vurguda bulunan Yıldırım, uygulamanın başarı olması için bu seviyenin mevduat faizindeki getiriyi geçmemesi gerektiğini bildirdi.