2017 Detroit Otomobil Fuarı‘nın yıldızı artık sahnelere çıkıyor. 2011 yılında ilk olarak konsept olarak gördüğümüz Stinger, Kia’nın zeka ürünü tarafını karşılıyor. Çünkü bu tip hız ve gücü bir arada barındıran sedan karoser araçların, temsilcisi niteliğinde oldu. Durum şu şekilde gelişmiş oldu; BMW 4 Serisini Gran Coupe tarzı yapmaya, Kia’ya göre geç kaldı. Kia’nın teknolojik ve grafik atakları, duygu şifrelerinin çözüldüğü bu yıllarda, Koreli firmanın Stinger GT Serisi ile yapacağı atakları izleyeceğiz.
kolayca yatırım yapın
Kia’nın dünya firmalarına son yıllarda anlatmak istediği şu ki; Hyundai’nin planları arkasında gözükebilirim ancak Hyundai benim yükseklere sıçramam için kurulu bir rampa! Baktığımızda gidişatın sürekli bu yönde olduğunu açıkça gözüküyor. Kia’nın tasarımcısından, mühendislerine kadar, dalında isim yapmış kaliteli insanların sayesinde bugünleri görüyor. Dış yapılarındaki modern hava, Stinger dahil çoğu modeli insana duygusal yaklaşıyor.
Kia’nın Avrupa tasarım sorumlusu O.Gregory “Stinger en iyi dediğiniz Almanı, soluk bırakacak” sözüyle iddia seviyesini, ortaya koyuyor. Şimdi sizlere bu zarif makine Stinger‘ın detaylı özelliklerinden bahsedip, 4 kapılı şık takım elbiseli Oscar oyuncusunun bir anda nasıl çılgın bir sporcuya dönüşüyor ona bakacağız.
İşte Kia Stinger GT:
Yeni Kia Stinger Dış Karoseri
Stinger‘ın en baştan söylemek gerekirse kasa yapısının oturaklı duruşu sınıfını belli ediyor. Olaya, “karoserde etkileme” mantığı ile yola çıkılarak yapılan Stinger, amacına kesinlikle ulaşmış. Size de bundan 15 yıl önce Kia bu seviyeye gelecek deselerdi eminim ki inanmayacaktınız. Gerçek şimdi ortada! Kia’nın emek ürünü Stinger, Avrupa yüzüyle başarı basamaklarını çok hızlı çıkacağını düşünüyorum.
Stinger Ön Görünümü
Lansmanı olduğu sırada, perdenin kaldırılmasıyla Kia’nın ne neler yapmış olduğunu izlemiştik. Özgün Kia tasarımı ortaya serilip, rakip mesajlarının ne olduğunu anlamıştık. Stinger’ın özgün ön kısım tasarımı oldukça başarılı. Yeni nesil ızgara, farlar, kaput yapısı ile Stinger, benzetilen taraf olmak için büyük çaba harcamış.
Stinger Far Yapısı:
Led olayının standartlaştığı bu zamanlarda olay, Led’in hangi şekillerde olduğuna döndü. Yani tek çizgi Led aydınlatmalardan(Audi hariç) farın içinde dolandırılan ultra hd görüntü sunana geçildi. Stinger’ın fazla büyük olmayan, geriye doğru çekik far yapısı, kademeli Led farlardan oluşuyor. Bu arabada Kia amblemi görmek inanılmaz!
Stinger Izgara ve Kaput Yapısı:
Güncel ızgarasıyla dikkat çeken Stinger, Kia’nın Sportage modelinde de kullandığı 3d petek ızgara kullanılmış. Şekil itibariyle bu ızgara Kia tasarımcılarına ait. Yani, “şu arabanın aynısı” deme lüksünü ortadan kaldırmışlar.
Stinger’ın kaput yapısı sade diyebileceğimiz formlarda olup, şişkin çamurluk ve tamponun yanında orta seviye büyüklükte kalmış. Kaput üstüne de ekstra parlak siyah havanlandırma malzemesi eklenmiş.
Stinger Tampon ve Difüzör Yapısı:
Stinger‘ın tamponu yukarıya konumlandırılan malzemeler neyse, aynı şekil düzeyinde imal edilmiş. Kaputu ve ızgarayı içine alan tamponu, derin girintilere sahip. Difüzör kısmı aynı ızgara çevresinde olan krom çerçeve ile detaylandırıldığını görüyoruz. Tamponun her iki köşesinde açılan havalandırmaların kapak kısmı da, kaput üzerindeki parçalarla takım yapıldığını görüyoruz.
Stinger Yan Görünümü
Stinger’ın kararlı duruşu profilde de devam ettirilmiş. Yere yakın konumu ve uzun yapısı, BMW’ye yollanan mesajların fazlalaştığı gösteriyor. Geçmiş yazılarımda, arabaların bazı noktalarını başka bir arabaya benzetirim. Duruş biçimi ve kullanılan malzemeler mutlaka ama mutlaka bir yerde farklı firmanın tasarımları ile çarpışmaktaydı.
Stinger‘ın profilde, burun kısmına doğru baktığımızda önceki nesil BMW 5 Serilerinin dik burun inişi ve tampon girintileri, Stinger’ın genlerine azda olsa aşılanmış. Diğer farklı detay ise kapı ile çamurluk arasına koyulan aksesuar niteliğindeki parça, yine kaput ve tampondan gelen şekillerde verilmiş.
Stinger Jant Yapısı:
Stinger‘da en sevdiğim yerine geldik. Daha doğrusu araçlarda en sevdiğim kısım dersek daha doğru olacaktır! Bana göre jant grubu seçimi kusursuz olmalı.
Kasa yapısının güzelliği tek bir kötü jant seçimi ile de gölgede kalabilir. Stinder’da hoş ayrıntılara sahip 18 ile 19″ arasında değişen lastik grubu koyulmuş.
Stinger Arka Görünüm
Peki bu arada, Audi Sportback‘ler ne düşünüyordur sizce? BMW’den sonra Stinger’ın gözdağı verdiği bir marka da Audi’dir. Alman Audi, süper sportback modeli A7 ile bu alanda gözde bir araçtır. Gelelim Stinger’ın arka kısmını incelemeye. Koreli bu lüks aracın kendi doğasında bir araç olduğunu görüyoruz.
Detayların bu kadar mükemmel verildiği bir araba gerçekten sık çıkmıyor ve yapılmıyor. Yapacaksak tam olsun mantığında olan Kia Stinger, kendi açımızdan “tam olmuş” demek istiyoruz. Kesinlikle insanı etkileyen grafikler ve malzemeler ile dolu.
Stinger Arka Far Grubu:
Siz, farklı bir firmada hiç böyle bir far yapısı gördünüz mü? Kia’nın özgün tasarım anlayışına bu kısmı da ekliyoruz. Hemen dikkatimi çeken bir yere değinmek istiyorum. Stinger’ın bire bir değil ancak görünüş olarak iki far arasına verilen birleşimden dolayı Dodge Charged‘a benzettik.
Diğer araçlara benzemediğinden ve özgün yapıda olmasından bahsettik ancak çelişkili sözler söylediğimiz anlamına da gelmesin. Sadece andırıyor! Yan kısma biraz daha baktığımda, farın uzantısı olarak, çamurluğa kadar götürülen parça görüyoruz. Bence iyi olmuş!
Stinger Arka Tampon ve Difüzör Yapısı:
Stinger‘ın arka tamponu normal olarak genel dış yapısı uyumlu olmak zorundaydı. Kia grafikerleri kısa arka cam stili ile Stinger’ın arka bölgesine şişkin ve havada bir yapı vermesi bütünlüğü sağlayacaktı. Bunu da yapmasında en büyük yardımcı olacak kısım tampondur. Kia Stinger’ın tamponu difüzör ve çift çıkış egzozlarla tamamlanmış. Göz zevkini bozacak her şeyden kaçınılmış.
Stinger’ın motor bilgisini bilmeseniz bile kaput altındaki durumdan sizlere mesajlar veriyor. Stinger’ın dış yapısındaki uyum ve muazzam ayrıntılar gerçekten bizi etkiledi. Dış yapısının bir Gran Coupe olması için gerekli olan farklı grafik görüşleri fazlasıyla vurgulanmış.
Yeni Kia Stinger İç Mekan Yapısı Sade Ancak Vurgulu
Stinger’ın kokpit yapısı bulunduğu sınıfın ne olduğunu bizlere anlatıyor. Kia, Stinger’ın premium hava seviyesi için abartılı parçalardan kaçınmış. İç yapının sadelikten gelen güzelliğe odaklanıldığını görüyoruz. Hacim olarak Stinger, olması gerektiği gibi geniş yapıda. Sürüş pozisyonu da aşağı çekilerek daha spor sürüş mantığı çerçevesinde yapılmış.
Stinger Koltuk Yapısı:
Özenli malzeme kategorisinde koltuklar ilk sırayı alıyor. Neden derseniz; Stinger’a verilen koltuk özellikleri, yolculukların en eşsiz yapmak için sunulmuş. Sürüş pozisyonunun omurgası olan koltuklarda ısıtma, soğutma, elektrik ve masaj özelliği bulunuyor. Hemde farklı bir çok modda bunları sunuyor!
Stinger Multimedya Ekranı:
Üst kısma entegreli 7 inç multimedya ekran olması gerektiği gibi duruyor. Apple CarPlay ve Anroid Auto ile desteklenen ekranda navigasyon ve araç ayarlarına ilişkin tüm fonksiyonları buradan görebiliyorsunuz.
Stinger Orta Konsol Yapısı:
Ekranın alt kısmına yerleştirlen 3’lü havalandırma mazgalları yeni Mercedes modelleri tarzında yapılmış. Aşağıya doğru indiğimizde dual klima ve USB/AUX tarzı girişlerin olduğu kısımları görüyoruz.
Stinger Vites Topuzu:
Vites topuzu küçük ve kibar yapıda yapılmış. Kia Stinger’da 8 ileri şanzıman kullanmış. Elektronik el freni vitesin hemen uç kısmına koyulmuş. Vitesin arkasında yönetim kısmı için i-drive butonu verilmiş. Birde içeceklerimizi soğuk-sıcak tutabilecek bardaklıkları görüyoruz.
Stinger Ses Sistemi:
Kia, Stinger’ın kalite seviyesine göre özel bir ses sistemi getirmiş. Harman Kardon‘nun tercih edildiği Stinger’da, 720 watt gücünde 15 hoparlörle destekleniyor.
Yeni Kia Stinger Güvenlik Paketleri
Kia tarafından geliştirilen yeni nesil güvenlik paketleri mevcut. Stinger için anlatacağımız güvenlik özellikleri günümüzde standart hale gelen cinsten. Eksik olan sadece gelmesi beklenen otonom sürüş teknolojisi.
Stinger’ın şerit takip sistemi, takip sistemi otomatik tepki özelliği, arka çapraz trafik uyarı sistemi, adaptif hız sabitleyici, yaya algılama ve 360 derece etrafı denetleyeceğiniz kameralar yerleştirilmiş. Güvenliğe verilen önem eksiksiz yapılmış olduğunu görüyoruz.
Yeni Stinger Boyutları
Duruşundan da belli olduğu gibi Stinger oldukça büyük bir otomobil. D Segmentinde olan Stinger 4831 mm uzunluğu ve 1869 mm genişliğe sahip. Burada olan durum, aks mesafesinin bir çok Gran Tourer tarzı araçlardan uzun olmasıdır.
Lexus RX Serisinin uzunluk olarak Stinger’dan fazla olmasına karşın, aks mesafesinde geride kalıyor. Buda iç hacimdeki alanların daha rahat ve kullanışlı olmasını sağlıyor.
Yeni Stinger Motor Üniteleri
En başta şunu belirtmek isterim; Stinger ilk etapta iki adet turbo beslemeli benzinli üniteler ile çıkartıldı. Hibrid yok mu? diyenlere ise Kia’nın 3 motorlu Niro pul-in hibrid elektrik ünitesi sanırız 2018 yılı için düşünülüyor.
Benzinli motorların birincisi olarak 2.0 litre hacimli motorundan bahsedelim. 255 beygir gücündeki bu motor 352 nm tork üretme kapasitesine sahip. Baştan dediğimiz gibi turbonun büyük desteği ile Stinger yaklaşık 6.8 saniyede hızlanma değerleri sunmuş.
Stinger Motor Ünitesi
Kia Stinger‘a verilen en güçlü motor ünitesi ise 3.3 litre hacimli olandır. Bu kısımda Audi ve BMW‘ye olan yaklaşım biraz daha artmaktadır. Çünkü Stinger bu motor sayesinde tam 365 beygir güç üretiyor. Vermiş olduğu değerler ise 5.0 saniyede 100 km’ye kalkış ve 272 km/h maksimum sürattir.
3.3 litrelik motor seçeneği aynı zamanda sizlere AWD desteği ile geliyor. Ve değişken 4×4 sistemini ayarlayabileceğiniz farklı 4 adet sürüş modu ilavesi yapılmış. V6 silindirin ve 3.3 litre hacmin performansı, ayrıca göz dolduruyor.
Yeni Stinger Fiyatı
Yeni Stinger‘ın fiyatı aslında tam olarak belirlenmedi. Amerika satışlarının yeni başlıyacak olması fiyat konusundaki belirsizliği sürüyor. Ancak kaynaklarımdan edindiğimiz bilgilerle Stinger’ın fiyatının 50 bin $ ile 65 bin $ arasında bekleniyor.
Beklenen fiyatlara yapılan yorumlar ise biraz pahalı olduğunu yönünde. Öne sürülen fiyatlardan sonra genel tepki olarak “Şimdi bir Audi’den daha mı pahalı olacak?” yönünde sorular yöneltiliyor. Ülkemizde gelse ne kadar olur diye merak edenler için kesinlikle 500 bin TL üzerinde olacaktır.
İncelemiş olduğumuz Kia Stinger, son zamanlarda çıkan ve bizimde sayfamıza aldığımız en güzel otomobillerden birisi diyebiliriz. GT tarzının başlangıçlarını diğer büyük firmalar yapmış olsada, Koreli Kia’nın böyle bir büyük işe adım atması takdir edilesi bir şeydir. Stinger’a verilen özellikler Kia otomobillerinin zirvesi olup, motoru ile de en hızlı olma yolunda ilerliyor.
AWD‘nin de unutulmadığı bu lüks otomobilde, benzinli motorların yanına ekstra güç sağlayacak hibrid motor düşüncesi de günümüz gidişatına göre akıllıca olmuş. Genel olarak yapısıyla ve özellikleri ile Kia Stinger bizden tam puan alıyor. Peki Kia Stinger hakkında yorumlarınız neler olur ve sizi en çok etkileyen kısmı hangisi diye sorsak?