ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Hindistan’ın Bengaluru kentinde düzenlenen G20 merkez bankaları başkanları ve maliye bakanları toplantısında bir basın açıklaması yaptı. 22-25 Şubat tarihleri arasında düzenlenmekte olan toplantıda, daha dirençli küresel ekonomi inşa etmek ve Rusya’nın yasa dışı savaşı nedeniyle uygulanacak yaptırımlar gibi konuların ele alınacağını söyledi.
Twitter hesabından yaptığı paylaşımla basın açıklamasını yayımlayan Yellen, küresel ekonomide meydana gelen değişiklikler hakkında bilgilendirme yaptı. Ekim ayında yapılan toplantıdan bu yana küresel ekonominin beklediğinden daha iyi yere geldiğini söyledi.
Dünya ekonomisinin karşılaştığı zorlukların her ne kadar belirsiz olsa da sonbahardan bu yana genel görünümün iyileştiğini ifade etti.
Yine de tüm dünyanın, makroekonomik sıkılaştırmanın etkilerine karşı dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Yellen’ın açıklamaları TSİ 16.30’da açıklanacak ABD ekonomik büyüme rakamlarından önce geldi. ABD ekonomisinin 2022’nin son çeyreğinde, ilk okumalarda olduğu gibi yüzde 2,9 oranında büyümesi öngörülüyor.
Manşet enflasyonun son aylarda ılımlı hale geldiğini, işgücü piyasasının dirençli kalarak ABD ekonomisinin iyi olduğuna işaret ettiğini söyledi.
Sözü Rusya-Ukrayna savaşına getiren Yellen, bugüne kadar uygulanan yaptırımların Rusya üzerinde çok önemli olumsuz etkiler yarattığını belirtti.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bir yılı geride bıraktı. İşgalin ilk günlerinden bu yana Batı’nın eleştirileri ve yaptırımlarıyla karşılaşan Rusya, savaşa hala devam etmesi nedeniyle neredeyse tüm dünyayı karşısına aldı.
İsveç merkezli küresel yaptırım izleme veri tabanı Castellum.AL, Rusya’nın Şubat 2022’de başlayan Ukrayna işgalinden bu yana 11 binden fazla yaptırım ile en fazla yaptırım uygulanan ülke olduğunu bildirdi.