Geçen hafta Çin’i ziyaret eden ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, diplomasi rotasını Hindistan’a çevirdi. Hindistan’ı oluşturan eyaletlerden biri olan Gujarat’a giden Yellen, eyalette G20 Hazine ve Maliye Bakanları toplantısına katılacak.
Hint haber ajansı Indian Express Limited tarafından aktarılan bilgiye göre Yellen, ABD’nin Hindistan’ı vazgeçilmez ortak olarak gördüğünü söyledi.
Söz konusu kapsamda ABD’nin, tedarik zincirlerini yakın ilişkide olduğu ülkeler üzerinden kurgulamak olarak tanımlanan “dost ülkelerden tedarik” (friendly-shoring) politikasını benimsediğini kaydetti.
Özel Şirketler Hindistan’a Yatırımlarını Artırıyor
Bakanlar toplantısının öncesinde konuşan Yellen, özel sektörün dost ülkelerden tedarik politikasında önemli rol oynadığına işaret etti. Hindistan’ı Amerika’ya üretim ve ihracat yapan bir yer olarak gören özel firmaların Hindistan’da yatırımlarını artırdığını vurguladı.
ABD-Hindistan bağlarının derinleşmeye devam ettiğini belirterek, “ABD, Hindistan’ın en büyük ihracat pazarı ve geçen yıl ikili ticaretimiz tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun daha büyüdüğünü görmek istiyoruz.” dedi.
Bu seneki temel hedeflerinden birinin Rusya’nın yaptırımlardan kaçınma çabalarıyla mücadele etmek olduğunu vurguladı. ABD’nin Ukrayna konusundaki tutumunu da yineleyen Yellen, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşmak için ihtiyaç duyduğu askeri teçhizat ve teknolojilere erişimini kesmeye devam edeceğiz.” dedi.
ABD-Çin İlişkileri Daha Sağlam Zemine Oturtulmalı
Geçen haftaki Çin gezisini anımsatan Yellen, ABD’nin Pekin ile daha fakir ülkeler için borç yeniden yapılandırması dahil karşılıklı çıkar alanlarında çalışmaya istekli olduğunu belirtti. Pekin ziyaretinin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkiyi daha sağlam bir zemine oturttuğuna işaret etti.
Yellen açıklamalarında, “Yapılacak daha çok iş var. Ama bu gezinin önemli bir başlangıç olduğuna inanıyorum. Daha fazla eylemi harekete geçirmek için Pekin’de attığımız temel çalışmaları geliştirmek için can atıyorum.” ifadelerini kullandı.