Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesiyle birlikte başlayan Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarına Türkiye’nin de dahil edilip edilmeyeceği tartışılıyor. Rusların ise Türk bankaları üzerinden işlemlerini yürütmesine Ukrayna’nın tepkisi sert oldu. Kiev, Türkiye’deki bankaların da yaptırımlara tabi olmasını istedi.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın kurduğu internet sitesinde, Türk bankaları ile iş insanlarına yaptırım çağrısı yapıldı.
Bakanlığa bağlı sitede, başta Ziraat Bankası, İş Bankası, Denizbank ve Credit Europe Bank yöneticileri olmak üzere çok sayıda Türk iş insanına yaptırım uygulanmasının istendiği söyleniyor. Anadolu Efes de hedef gösterilen şirketler arasında yer alıyor.
Yaptırım gerekçesi olarak söz konusu kişi ve şirketlerin, Ukrayna’nın topraklarını ilhak eden ve bağımsızlığını engelleyen Rusya’ya doğrudan ya da dolaylı yoldan maddi destek sağladıkları söyleniyor.
ABD Türkiye’yi Uyarmıştı
AB, Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya karşı hazırladığı yaptırımlarda önce Mayıs ayında Rus petrolü alımını sınırlandırmış, ardından Haziran ayında 6. yaptırım paketini devreye sokmuştu.
Rus petrolünün AB’ye ithalatının yasaklanmasına ek olarak, uluslararası ödeme sistemi SWIFT’den Rus bankaları çıkarılmıştı.
Son yaptırımlarla, Kremlin’e daha fazla ekonomik yaptırım uygulanmış, Rus lider Vladimir Putin’in savaşı finanse etme yeteneğine kısıtlama getirilmişti.
Rusların yaptırımlardan kaçınmak için yönünü Türkiye’ye çevirmesi ise ABD’nin dikkatini çekmiş, yaptırım uygulanan Rus kurum ve kişilerle iş yapılmaması istenmişti.
Yaptırıma tabi olan Ruslarla iş yapan şirketlerin de yaptırım riskiyle karşı karşıya olduğu yönünde Türkiye’ye ikazda bulunulmuştu.