Türkiye hisse senedi piyasalarında haftanın negatif görüntüsü son işlem gününde %0.80 civarındaki prim ile karşılanıyor. Dünya geneline kıyasla negatif ayrışma sinyallerinin devam etmesi, USD/TRY tarafında görülen yüksek dalgalı hareketler ve yatırımcı psikolojisindeki kırılganlığın artmış duruşu negatif tablonun destekçi maddeleri arasında yer alıyor.
kolayca yatırım yapın
Küresel piyasalar bu hafta momentum soğuması ve risk iştahındaki bozulma kanatları arasında git geller yaptı. Renk değişimlerinin yüksek olduğu Mart ayının son haftası, yatırımcı bölgesine havaların sert esintilerini de getirdi. Tedirginlik arttı, korku arttı, risk arttı…
Borsa İstanbul 28 Mart Perşembe gününü %0.29 değer kazanarak kapatmıştı. BIST 30 endeksi %0.35 kazanımla günü sonlandırırken, Nisan vade endeks kontratı (F_XU0300419 iş kodlu) ise %3.49 geri çekildi ve 116.400 bölgesindeki desteğine biraz daha yaklaştı.
En Kötü Listesinin Birincisi MSCI Türkiye
Londra swap faizlerinde normalleşme tavrı yakalanırken MSCI Türkiye endeksi dün (28 Mart) %1.4 daralma gösterdi. Yılın 3. ayında toplam kayıbını %16.0 seviyesine tırmandıran endeks en kötü performans sergileyen GOU hisse senedi endeksi ünvanını aldı.
USD/TRY kanadında birçok aracı kurum analisti ve piyasada gezinen genel söylem işlemlerde açık pozisyonların kalmamasına dair. Özellikle türev piyasalarında (kaldıraçlı işlem) açık pozisyonların negatif sonuçlar doğurma ihtimali yüksek. Piyasa öngörülebilirliğinde ciddi bozulma olması ve politik gelişme kaynakları bu durumun nedeni olarak ele alınabilir.
5 yıllık Türkiye CDS (risk sigorta primi) bir haftada %31.25’lik bir artış gösterdi. 21 Mart tarihinde 336,3 seviyesinde olan marj, 27 Martta 458,5 seviyesine tırmandı. Hazine kıymetlerinde ise 10 yıl vadeli borçlanma aracındaki verim %18.430 seviyesi civarında v3 geçtiğimiz yılın Ekim ayı seviyelerinde gezinmekte.
Türk Varlıklarında Kayıplar Can Yaktı
Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde yoğun kayıplar görünümü çarpışan oto pistine çevirdi. Hakimiyeti kaybeder tavırdaki aşağı yönlü eğilimde bulunan grafikler yatırımcı reaksiyonunda tedirginliğin tırmanması ile birleşince sonuç kaçınılmayacak şekilde hüsrana yol açtı.
Hareket son aylarda gözlenen dip seviyelerin negatif yönde güncellenmesine neden oldu. THYAO aylık bazlı fiyatında dip noktasını 12,41 TL, ISCTR 5,19 TL, TUPRS 121,59 TL’den kaydetti. XBANK güncel verisinde 124 bin bandında işlem almaya devam ederken, XUSIN 111K üzerinde kalmaya çalışıyor.
Hisse senetlerindeki çizilen haftalık değişim tablosuna baktığımızda THYAO %10.40, ISCTR %14.71, TUPRS %7.63, PETKM %6.20 değer kaybı gösterdi. ASELS aylık değişimini kayıp sahnesinde oynarken, fark %19.58 oldu ve hisse senedi 20,62 TL/p’den ticaret görmekte.
TCMB Haftalık Döviz İstatistikleri
TCMB’nin yayınladığı haftalık istatistiklere baktığımızda, hanehalkı ve şirketlerin döviz mevduatlarında artış gözlendi. 15-22 Mart haftasına dair duyurulan veride hanehalkı 1.1 milyar dolar, şirketler döviz mevduatı ise 2.3 milyar dolar artış gösterdi. (Bir önceki haftaya kıyaslama.)
Hanehalkında son zamanlarda döviz alımı dur durak bilmiyordu. Yakından takip ettiğimiz, istatistiklerin açıklanması ile veri kaynağında yorumladığımız değişimin artış kanadında kaydettiği 28 hafta da bitmiş oldu. Yani döviz alımı bir dizi haline geldi ve istikrarını korumaya devam ediyor. Yani hanehalkı döviz kanadına yüklü yatırımını sürdürüyor. Yani TL tarafında risk algısı mevcudiyetini devam ettiriyor.
Tahvil ve Hisse Senedi Piyasalarında 15-22 Mart Haftası
15-22 Mart haftasında tahvil piyasasından 145 milyon dolarlık giriş gerçekleştiği açıklandı. (Repo hariç) Gelişmede risk priminin yükselmesi ile ceryan eden endişe ve primin yükselttiği maliyet negatif görünüm oluştururken, verimin paralel yükseliş göstermesi kaynak maddeleri arasında yer alabilir. Yine aynı haftada hisse senedi piyasasından da 89 milyon dolar düzeyinde yabancı para girişi gerçekleşti.
2019 yılı başından bu yana 8 yaklaşık 3 aylık performans) hisse senedi piyasalarında 1.5 milyar dolarlık yabancı girişini işaret etti. Aynı periyotta tahvil piyasasındaki çıkışlar ise 1 milyar dolara yaklaşarak 0.9 milyar dolar düzeyindeydi. TCMB tarafından gelen açıklamada ise toplam rezervlerin son bir haftada 4,3 milyar dolar artış, 27 Mart itibariyle 96.7 milyar dolara geldiği, net rezervlerin ise 2.4 milyar dolar arttığı yönündeydi.