Türk varlıklarında piyasada dikkat çeken terin swap hareketliliği. Pirus Zaferi akıllarda… Son zamanlarda gündemin maddeleri küresel boyutta Brexit ve ABD Çin politikaları, dünya geneli ekonomik durağanlık olurken yerel tarafta birçok kişinin bihaber olduğu ancak fazla maruz kaldığı swap terimi. Küresel piyasalar demişken, haftanın ilk iki işlem gününde devam eden hareketin risk iştahındaki bozulma sinyalleri ve dünkü performansların yine renk değişimlerini gözlemledik.
Pirus Zaferi dedik. Neydi o gözü kara liderin kazandığı, zafer? Kayıpların ciddi boyutlara ulaştığı M.Ö.’lerde geçen gelişme. Pirus gözü karalığı ve savaş yeteceği ile Romalıları Heraklia savaşında yenmişti. Yendi yenmesine de kendisi de fazlasıyla kayıp vermişti. Gelelim Türkiye’ye, gündemin rekor kıran araması “swap” ibaresine. Hamlelere!
Borsa İstanbul Kayıpları Dudak Uçuklattı
BIST 100 endeksi 27 Mart Çarşamba’sı günü %5.67’lik bir değer kaybı ile sonlandırmıştı. Hafta performansına bakıldığında kayıpların aldırılabileceği bir kefe bulmak da zor, tartılabilecek bir terazi bulak da. 105 bin seviyeleri kollanırken haftanın ortanca işlem günü 91,855 puandan kapanıvermişti.
Dünkü Türk varlıklarına dair bakışlarımı paylaştığım yazımda, teknik taraflı destek noktalarını 96K ve 95K küsüratlarında yazınca, nabzın ciddi bir düşüş gösterdiğini ifade etmeye çalışmıştım. Bunlar teyit edildi ve ötesindeki görünüm bile izlenir hale geldi. Bugünki teknik verilere baktığımızda denge noktası 93.500 puanda karşımıza çıkmakta. 88.950 ilk destek 85.950 ise ikinci destek niteliğinde.
100 Bin Puan Psikolojisine Karşılık 90 Bin Eşiği Geldi
Dedim ya Pirus Zaferi diye. Swap tarafındaki değişiklikler kur kanadında pozitif etkileri kısmen göstermiş olsa da uzun ömürlülüğü anlık USD/TRY fiyatında da görüldüğü üzere (5,57 TL) pek sağlıklı durmuyor. Negatif reaksiyon nerede görülüyor sorularına ise BIST 100 endeksinde neyi kolluyorduk, neyi bulduk?
Piyasa beklemiyordu takas işlemlerine dair kur düşürme kaynaklı hamleyi. Oranların değişiminde ardı arkası da gelmiyor. Dünya genelinde finansal toparlanmada günbegün kademeler kullanılarak, yer yer ani korkularla sarsılan yer yer hafif hafif yükselişlerle serinleyen yatırımcı psikolojisi ve sonucunda yükselen bir piyasa. Bahsin Borsa İstanbul’da 87 bin bandından 105 bin bandına tırmanan hareket elbette. Birde birkaç günde kazancın erimesi tabi…
Dikkat 80 Bin Gelebilir!
Anlık hareketlerin ardından günlüklere bakarsak. Hele son günlerde negatif yönde güncellenen teknik verilere, yukarıda kalan hareketli ortalama sinyallerine. Görüntü kötü. Savaş hamleleri neredeyse 20 bin puanlık borsa kaybına neden olabilir. An itibarıyla 92.000 puandan fiyatlanan BIST 100 endeksinde bugünkü veriler 88.900 seviyesinde olası bir desteği işaret edebilir.
88 bin puanın altında görülecek performansın makası açık! 88.000 puan altına sert bir geri çekilme demek ise 85.900 puanlarda dikkat çekici bir desteği önümüze çıkarabilir. Elbette ürkütücü seviyeler, elbette üzücü sahneler. Zikretmesi başka zor, gerçekleşmesi bambaşka; ancak gerçek tarafa el atınca teknik veri sonuçta duygusuzdur. Ne ise, o’dur!
BIST Endeksleri
Endeksin genelinde çöküş olunca haliyle argümanlarda da aynı tablo mevcut. Özellikle politik hamleler başlığında ekonomi tarafındaki adımlar gündeme gelince ilk akla gelen bileşen Borsa İstanbul Bankalar Endeksi (XBANK) oluyor. Yine ve yine nerede o umduklarımız, ney bu bulduklarımız diyorum. 135 bin üzerinde şu olur diyen teknik veriler, yine bu deşiği psikolojik bir anlamda ele alan yatırımcı düşünceleri. Bugünkü XBANK seviyesi 121.845, günlük hareket marjı ise 116.734 ile 122.551 seviyelerinde.
Makas dikkat çekici, bırakın dikkat çekmeyi ürkütücü… XUSIN tarafına gelelim bir de. Orada da 120 bin seviyesinin üzerindeki performansların pozitif bir duruş olduğunu izlemiştik değil mi? Peki Şimdi ne oldu? Endeks an itibarıyla 111.855 puanda dalgalanan grafikleri ile kırmızı giydiği elbisesini podyumda sergiliyor. Renk kırmızının kan rengi tonunda, psikolojik tarafta bu ton algılanmakta. XUSIN bugün 110.000 eşiğinin altına da sarktı ve an itibarıyla günlük dalga boyutunun dip noktasını 109.998 seviyesinde kaydetti.
Yatırımcı Ne Yapar?
Akıllar yatırımcı nasıl kar etsin diyor. Bu soruya cevap vermek zor. Hele ki soru küçük yatırımcıya yönelik ise çok çok zor. Yine profesyoneller kanadında karşılık ayırmalar var, teknik taraflı daha profesyonel hesaplar var, hedge yöntemleri biliniyor ve en önemlisi derinliği yükseltecek varlıklar var. Öyle ise soruyu değiştirelim. Doğru soru, doğru bir cevap ile doğru bir sonuca ulaştırır sonuçta.
Yatırımcı zarardan nasıl kaçsın? Yatırımcı öncelikle yüksek dalgalanan piyasada sakin kalmayı başarsın. Yatırım tavsiyelerinden ziyade düşünceler şeklinde yorumlasın okuduğunu. Analizini ve adımlarını. Hele hele kaldıraçlı piyasalarda dalgalanmayı hemen bir hesap makinası yardımı ile şöyle yatırsam şöyle alırdım düşüncelerini bir bıraksın. Zira severiz halk olarak kısa yoldan kazanmayı, istemeyiz sabrı. Ancak realite bile buna ters iken hesaplarda artı sonuçlar elde etmek tam olarak bu tabloda maalesef ki zor ötesinde.
Uzun vadeleri ele alırsak dalgalardan korunmuş olunabilir. Trade etmek, klasik teorinin kuralı beklentiyi almak gerçeği satmak defalarca kullandığım kelime olan “zor” ile yine karşımıza çıkar. Çıkacaktır. 5,20 bandında USD/TRY kurunu alın ani bir sıçramada 5,75 bandındaki tepelere, 87 bin civarındaki BIST 100 endeksini alın 105 bin seviyelerine ve arından aniden de 90 bin bandına koyun. Sadece bu iki argüman hareketlerini, hareketin sürdüğü süreci ele alın, tablo basit. Dalga yüksek risk aşırı.