Japonya’da genel fiyat artışının göstergesi kabul edilen Tokyo enflasyonuna dair Mayıs ayı verileri açıklandı. Rapora göre çekirdek tüketici enflasyonu Mayıs’ta yavaşlama gösterdi ancak, yakıtın etkisini ortadan kaldıran önemli bir endeks kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı
kolayca yatırım yapın
Ülke çapındaki eğilimlerin önde gelen göstergesi olarak görülen Tokyo verileri, enflasyonist baskının Japonya Merkez Bankası (BOJ) projelerinden daha uzun sürebileceğinin bir işareti olarak şirketlerin artan maliyetleri hane halklarına yansıtmaya devam ettiğine işaret ediyor.
Değişken taze gıdaları hariç tutan ancak yakıt maliyetlerini içeren Tokyo çekirdek tüketici fiyat endeksi, Mayıs ayında bir yıl öncesine göre yüzde 3,2 arttı ve yüzde 3,3’lük olan tahmininin altında kaldı.
Enflasyon Hedefin Üzerinde
Veriler, enflasyonun bir ay önceki yüzde 3,5’ten yavaşlamasına rağmen, istikrarlı gıda fiyat artışlarının düşen yakıt maliyetlerini dengelemesi nedeniyle tam bir yıl boyunca Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) yüzde 2 hedefinin üzerinde kaldı.
Hem taze gıda hem de yakıt maliyetlerini ortadan kaldıran bir endeks, Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 3,9 artarak, Japonya’nın varlık şişirilmiş bir balon yaşadığı Nisan 1982’den bu yana en hızlı artış hızına işaret ediyor.
Dai-ichi Life Research Institute baş ekonomisti Takuya Hoshino, “Enflasyon halihazırda BoJ’un tahminlerini aşıyor gibi görünüyor. Yüksek ücret beklentileri, daha fazla firmayı artan iş gücü maliyetlerini fiyat artışları yoluyla aktarmaya teşvik ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
Hoshino, yaklaşan verilerin nasıl sonuçlanacağına bağlı olarak, BoJ’un aşırı gevşek politikasında bir ince ayar yaparak yükselen enflasyona yanıt verme şansı olduğunu vurguladı. Japonya ekonomisi COVID-19 salgınının yaralarından kurtuluyor, ancak küresel yavaşlama riskleri ve artan gıda fiyatları ihracat ve tüketimdeki görünümü etkiliyor.
Enflasyonun şimdiden hedefini aşmasıyla piyasalar, BoJ’un yeni başkanı Kazuo Ueda yönetimindeki aşırı gevşek para politikasını yakında aşama aşama kaldırabileceğini tartışıyor.
Ueda, maliyet itici faktörler ortadan kalktıkça enflasyonun önümüzdeki aylarda yavaşlayacağını ve BOJ’un yüzde 2 hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaştığını görmesini sağlayana kadar ultra gevşek politikasını sürdüreceğini belirtiyor.
Ueda dün yaptığı açıklamada, veriler ışığında getiri eğrisi kontrolünde değişiklik yapabilecelerinin sinyalini verdi. Nisan ayında yapılan tahminlere göre merkez bankası, çekirdek tüketici enflasyonunun Mart 2024’te sona eren cari mali yılda yüzde 1,8’e ulaşmasını bekliyor.