Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Londra’da temaslarda bulunan TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın yaptığı sunuma ilişkin detayları paylaştı.
Raporda arz şoklarının etkisiyle yükselen gıda ev enerji enflasyonunun jeopolitik gerilimlerin azalmasıyla sönümlenebileceği, yavaşlayan talep ve azalan katılığın dayanıklı mallarda ve hizmetlerde dezenflasyonu desteklediği ifade edildi.
Enflasyon beklentilerinde görülen bozulmanın jeopolitik gelişmelere rağmen sınırlı kaldığı, talepteki yavaşlamanın fiyatlama davranışlarını iyileştireceği belirtildi.
TCMB, “Yükselen enerji fiyatları ithalat faturasını artırırken, talepteki yavaşlama cari işlemler üzerindeki baskıları sınırlamaktadır” değerlendirmesini yaptı ve ihracatın kısmen yeniden konumlandıran talebe de bağlı olarak dirençli seyrettiği vurgulandı.
Rapora göre Türk lirası varlıklara talep güçlü kalmaya devam ediyor. Sıkı para politikası makroihtiyati araçlar ve güçlü döviz rezervleri Türk lirasına talebi destekliyor.