Türkiye Bankalar Birliği tarafından tarım sektörünün kapsamlı olarak analiz edildiği Tarım Sektörü Raporu’nu yayımlandı. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’na (TSKB) hazırlatılan raporda, küresel tarım sektöründeki gelişmeler, Türkiye’ye yansıması ve Türkiye’deki gelişmelerle tarımsal girdi maliyetleri, fiyatlar, sürdürülebilir tarım çalışmaları ele alındı.
Deprem bölgesindeki bitkisel üretimin ayrıca masaya yatırıldığı raporda, sektörün mevcut yapısının yanı sıra geleceğe ilişkin beklentilere ve eğilimler yer aldı.
Çakar: Doğal Gaz Fiyatlarının Düşmesi Bekleniyor
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar değerlendirmesinde, raporun, sürdürülebilir ve güvenli gıdanın, ölçek ekonomisinin ve tarımda modern yöntemlerin kullanılmasının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.
Çakar, girdi fiyatları konusunda Rusya-Ukrayna geriliminin etkileri nedeniyle artan doğalgaz fiyatlarının önümüzdeki dönemlerde düşmeye devam edeceğini ve buna bağlı olarak gübre maliyetlerinin de azalacağını öngördüklerini ifade etti.
Tarım kredilerinin toplam kredi hacminden ortalama yüzde 4 pay aldığının altını çizen Çakar, takipteki kredi oranının da son 3 yıldır azaldığını söyledi. Çakar, sektörün GSYH’ye katkısının yüzde 6,5 olduğunu, istihdama ve ülke refahına pozitif katkı sağladığını belirterek, çiftçilerin sertifikalı tohum, organik ve iyi tarım desteklerinden faydalandığını vurguladı.
2022’de TARSİM sonuçlarına göre yangınlar ve hasarlara karşı sigortalama bilincinin de rekor düzeyde arttığını sözlerine ekledi. Raporda, 2000 ila 2020 yılları arasında küresel tarımsal alan büyüklüğünün önemli ölçüde değişmediği, küresel arazilerin yüzde 33’ünün tarım alanı, yüzde 67’sinin kalıcı çayır ve meralardan oluştuğu belirtildi.
Tarım alanlarının büyüklüğünün sabit kaldığı ve gelişen teknoloji seviyesiyle beraber tarımsal üretim miktarının arttığına dikkat çekildi.