Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tayvanlı Yetkili: Çin Ablukası Savaş Nedeni Teslim Olmayacağız!

Çin ile Tayvan arasındaki gerginlik karşılıklı demeçlerle sürüyor. Bu kez Tayvan cephesinden alışılmadık bir demeç geldi. Detaylar haberde;
Tayvanlı Yetkili: Çin Ablukası Savaş Nedeni Teslim Olmayacağız!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Çin ile Tayvan arasında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretiyle başlayan gerginlik sürüyor. Üst düzey bir Tayvanlı güvenlik yetkilisi, Çin’in Tayvan’ı abluka altına alması veya bir açık deniz adasının ele geçirilmesinin bir savaş eylemi olarak değerlendirileceğini dile getirdi.

Alışılmadık derecede güçlü ve doğrudan bir dilin kullanıldığı açıklamada böyle bir durumun oluşması halinde Tayvan’ın teslim olmayacağının altı çizildi.

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ve yönetimindeki yetkililer de barış istediklerini, buna rağmen saldırıya uğrarlarsa kendilerini savunacaklarını defalarca söylemişlerdi. Ancak birçok senaryo göz önüne alındığında, Tayvan’ın bir saldırıyı yanıt gerektiren bir saldırı olarak kabul edeceğine dair ayrıntılar hakkında şimdiye kadar konuşulmamıştı.

“En Kötüsünün Gerçekleşmesi Halinde Neler Olabileceğini Gördük”

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey Tayvanlı güvenlik yetkilisi, Çin’in Pelosi ziyaretinin ardından yaptığı tatbikatların en kötüsünün gerçekleşmesi durumunda neler olabileceğini gösterdiğini belirtti. Ayrıca Tayvan’ın nasıl tepki vereceğine odaklandığının da altını çizdi.

“Abluka bir savaş eylemidir; açık denizdeki bir adayı ele geçirmek bir savaş eylemidir” diyen yetkili, Taipei’nin şu anda Pekin’in bu eylemlerden herhangi birini gerçekleştirme olasılığının düşük olduğuna inandığını da sözlerine ekledi.

GCM Yatırım Banner

Yetkili sözlerine şöyle devam etti: “Onların açık denizde bulunan adaları ele geçirmek istemelerinin tek amacı, bizi müzakereye ya da teslim olmaya zorlamak. Ama biz ne teslim olmayı ne de müzakere etmeyi düşünüyoruz.”

Taipei’nin, Pekin’in gelecek yıl Tayvan yakınlarında geniş çaplı askeri tatbikatlar başlatma olasılığını dışlamadığını da söyleyen isim “Şu anda endişelendiğimiz şey bu” ifadelerini kullandı. Diğer olası Çin eylemlerinin, milis botları veya siber saldırılar dahil olmak üzere Tayvan yakınlarındaki “gri bölge” taktiklerini hızlandırmayı içerebileceğini de ekledi.

Tayvan’dan Diğer Ülkelere Çağrı

Ayrıca, Tayvan Boğazı’ndan ayda bir kez savaş gemileriyle geçen ABD dışındaki ülkelerin Pekin’e, Tayvan’a yönelik bir saldırının yanıtsız kalmayacağını göstermesi gerektiğinin altını şu sözlerle çizdi:

“Caydırıcılık oluşturmak çok önemli. Sadece Amerika değil, Avrupa ülkeleri ve Japonya da caydırıcılık gücüne katılmalı.”

Stratejistlere göre, Çin’in olası askeri harekatı, Tayvan’a karşı tamamıyla bir cepheden saldırı şeklinde değil çok daha kapsamlı olabilir. Kapsam, Tayvan’ı Çin’in yönetimini kabul etmeye zorlamaya yönelik abluka gibi eylemler içerecek şekilde genişleyebilir.

Pek çok askeri stratejist ve hatta Tayvan Savunma Bakanlığı, doğrudan bir işgal dışında, Çin’in ülke kıyılarının hemen dışındaki Kinmen ve Matsu takımadaları gibi Tayvan’ın açık deniz adalarından birini ele geçirebileceğini ifade etmişti.

Tayvan’ı kendi toprakları olarak gören Pekin ile Taipei arasındaki gerilim, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos ayı başlarında adayı ziyaret etmesinden bu yana tırmanışa geçti. Çin öfkesini göstermek için Tayvan çevresinde füze fırlatma ve abluka kurma adımlarını içeren askeri tatbikatlar düzenledi. Çin o zamandan beri askeri faaliyetlerine daha küçük ölçekte de olsa devam etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.