
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2025 yılı Mart ayında Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) önemli bir artış gösterdi. Endeks, bir önceki aya kıyasla yüzde 6,91 oranında yükselirken, yıllık bazda ise yüzde 31,54 artış kaydetti.
Bu son dört ayın en güçlü artışı anlamına geliyor. Endeksin detaylarına bakıldığında, Aralık 2024’e göre yüzde 12,81 oranında, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 40,17 oranında bir artış yaşandığı görüldü.
Mart ayında sektör bazında en fazla artış tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde görüldü ve bu alanda fiyatlar yüzde 7,36 oranında yükseldi. Ormancılık ürünleri yüzde 2,36 artarken, balıkçılık ve su ürünlerinde ise yüzde 2,27 oranında düşüş yaşandı.
Ürün grupları açısından ise;
- Tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 9,61,
- Çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 11,30,
- Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 3,07 oranında artış gerçekleşti.
Alt gruplar arasında yıllık bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 171,38 ile turunçgillerde gerçekleşirken, aylık bazda en fazla yükseliş yüzde 29,64 ile “diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler” grubunda kaydedildi.