Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Suudi Arabistan Üretim Kesintisini Gönüllü Uzatıyor: Petrol Yükseliyor

Suudi Arabistan hükümeti daha önce almış olduğu petrol üretimi kesintisini bir ay daha uzatma kararı aldı. Bu kararın ardından petrol fiyatları yükseldi.
Suudi Arabistan Üretim Kesintisini Gönüllü Uzatıyor: Petrol Yükseliyor
HABER GİRİŞ

Suudi Arabistan’ın gönüllü olarak günde bir milyon varil üretim kesintisini bir ay daha uzatmas kararı aldı. Bu kararın ardından petrol fiyatlarında günlük bazda yüzde 1’in üzerinde yükseliş meydana geldi.

Haziran ayında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri olan OPEC+, petrol arzını 2024’e kadar sınırlamak için geniş bir anlaşma üzerinde anlaştı ve Suudi Arabistan, Temmuz için ek bir gönüllü kesinti sözü verdi.

Geçen ayın başlarında Suudi Arabistan, kesintiyi Ağustos’u da içerecek şekilde bir ay daha uzatacağını söyledi. İndirimin Eylül ayına kadar uzatılması yaygın olarak bekleniyordu. Son kesinti ile beraber Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü‘nün bazı üyelerinin 2024’ün sonuna kadar yürürlüğe koyduğu diğer gönüllü üretim düşüşlerine günde 1,66 milyon varil ekleniyor.

Bu karar sonrası petrol fiyatları artışa geçti. Ham petrol yüzde 1’den fazla yükseldi ve 81 dolar seviyesini test etti. Fiyat an itibarıyla 80 dolar bölgesinde bulunuyor. Brent petrol ise kesinti kararı sonrasında 83 dolar seviyesine çıktı.

Ham petrol fiyat grafiği
Kaynak: Paratic Piyasalar

Gönüllü kesintiler, OPEC+ olarak bilinen OPEC ve müttefikleri tarafından kabul edilen üretim politikasının dışında kalıyor. Grubun teknik komitelerinden biri olan Ortak Bakanlar İzleme Komitesi, piyasa temellerini gözden geçirmek için Cuma günü sanal ortamda toplanacak. Bu toplantıda üretim politikasına dair bir değişiklik kararının çıkması beklenmiyor.

GCM Yatırım Banner

Makroekonomik kaygılar, enflasyonist baskılar, bankacılık sektöründeki çalkantı ve Çin talebindeki yavaş toparlanma nedeniyle yılın ilk yarısında petrol fiyatları baskı altındaydı. OPEC ve Paris merkezli Uluslararası Enerji Ajansı, 2023′ün ikinci yarısında arz sıkışıklığına yol açabilecek bir talep artışı öngörüyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın