Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım, Ukrayna ile olan çekişmesinde başka bir boyuta taşındı. Rusya, Ukrayna’nın Kırım üzerinden karşı saldırıda bulunduğunu savundu. Rusya’nın kontrolündeki Kırım’ın Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine saldırı düzenlediğini öne sürdü. Kırım Köprüsü’ndeki saldırının ardından gelen bu iddia, tahıl koridoru anlaşmasını boşluğa düşürdü.
Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye, Ukrayna, Rusya ile Birleşmiş Milletler (BM) arasında gerçekleşen ve Ukrayna’dan tahıl sevkiyatını garanti altına alan anlaşmayı askıya aldıklarını ilan etti.
Bakanlık açıklamasında, Sivastopol’deki patlama için Ukrayna ve İngiltere sorumlu gösterildi. Kiev’in, İngiliz uzmanların yardımıyla, Karadeniz Filosu ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamada görevli sivil gemilere saldırdığı ileri sürüldü. Bu saldırı, terör eylemi olarak nitelendi.
Açıklamada, “Terör eylemini göz önünde bulundurarak, Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı” ibaresi yer aldı.
BM: Rus Yetkililerle İletişim Halindeyiz
Rusya Savunma Bakanlığı’nın duyurusuna ek olarak, Rusya’nın, tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldığını Birleşmiş Milletler (BM) tarafına resmi olarak ilettiği belirtildi.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya’nın, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e de bildirimde bulunduğu öğrenildi.
Sputnik’in ulaştığı mektuba göre İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasındaki gerekçeye yer verilerek, Ukrayna’nın saldırılarına karşı Rusya’nın tahıl koridorunun güvenliğini garanti edemeyeceği belirtildi.
“Rus tarafının bugünden itibaren Karadeniz tahıl girişimine katılımını belirsiz bir süreliğine askıya aldığı” söylendi.
Konuya ilişkin BM’nin açıklamasında, Rusya’nın kararı doğrulandı. BM grubunun, Rus yetkililerle iletişim halinde olduğu açıklandı.
İmzalar İstanbul’da Atılmıştı
Rusya-Ukrayna savaşı, başta enerji ve gıda arzı olmak üzere pek çok konuda tüm dünyayı etkileyen sorunları beraberinde getirdi.
Ukrayna’nın özellikle üçüncü dünya ülkeleri olmak üzere pek çok bölgeye tahıl ihraç edemiyor oluşu, kritik bir hal aldığı için Karadeniz üzerinden oluşturulacak tahıl koridoru çözüm olarak görülmüştü.
İstanbul’da 22 Temmuz tarihinde, taraflar arasında anlaşma sağlanmış, tonlarca tahıl ve gıdanın Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına ulaşımı sağlanmıştı.
Ancak sonraki dönemde Putin, sık sık Ukrayna’nın anlaşmaya uymadığını, tahıl ve gıda sevkiyatının fakir ülkelere değil, varlıklı ülkelere yapılarak anlaşmanın mantığından uzaklaştığını savunmuştu.