Ekonomi yönetiminin başta kur korumalı mevduat (KKM) olmak üzere aldığı kritik kararlar, yatırımcılarla birlikte tüketiciler tarafından da yakından takip ediliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın KKM’den çıkış noktasında bankaların yükünü ağırlaştırması, tüm gözlerin kredilere ve mevduat faizlerine çevrilmesine yol açtı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın, özel bankaların sadece tüketimi finanse etmeyeceği, kredi imkanlarının yatırım, üretim ve ihracatta da kullandırılması gerektiği yönündeki söylemlerinin detayları belli olmaya başladı.
10 Haber’den Nuray Tarhan’ın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Eylül ayında bir düzenleme yapılacak ve bu düzenleme ile mevduatta daha önce aynı olan kredilere aktarılmak için ayrılan zorunlu karşılık oranı, üretici lehine ayarlanacak.
Bu düzenleme ile tüketici kredileri için zorunlu karşılık oranının yüzde 20’ye çıkarılması, ticari krediler için ise yüzde 2 ya da sıfır olması bekleniyor.
Yeni Düzenleme İş Dünyasının Finansman Sorununu Çözecek
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre ticari kredi hacmi 18 Ağustos itibarıyla 8 trilyon 82 milyon TL seviyesinde. Yeni düzenleme ile ticari kredi hacminin artması ve iş dünyasının finansmana erişim sorununun çözüme kavuşturulması planlanıyor.
Bankacılık sektöründen üst düzey bir yöneticiden elde edilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı politika faizinin 750 baz puan artırılması konusunda Bakan Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ikna etmiş.
Erdoğan’a tüketici kredilerinin faizlerinin artırılacağı, böylece buradaki kredilerin düşük maliyetle üretime yönlendirileceği yönünde açıklama yapıldığı belirtiliyor.
Maliye Bakanı Şimşek, 17 Ağustos’ta Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile bir toplantı yaptı. Genel kurul toplantısında “Özel sektör bankalarının geride kalmasının sebeplerini iyi biliyoruz. Sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem geride kalmalı. Artık bu sürdürülebilir değil. Reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise 23 Ağustos’ta İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) olağanüstü meclis toplantısında, özel bankaların kredi imkanlarını üretim ve yatırıma aktarmaktan başka çareleri olmadığını ifade etti.
Son 10 yıldır kamu bankalarının harika işler yaptığını söyleyen Bolat, özel bankaların da artık bu yarışa girmeye mecbur olduğunu söyledi. Önümüzdeki aydan itibaren artık sadece tüketim değil, üretim ve ihracatı finanse eden bir bankacılığa dönmek zorunda olduklarının altını çizdi.