Önceki haftalarda açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) büyüme hedefini düşük tutan ekonomi yönetimini destekleyici görüşler gelmeye devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’den sonra Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) de Türkiye ekonomisi için büyüme beklentisini gelecek yıl için aşağı çekti.
OECD’nin “Ekonomik Görünüm” raporunda, Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme tahminleri yükseltirken gelecek yıl için aşağı yönlü güncellendi.
OECD, Türkiye ekonomisinin 2023 yılı gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) beklentisini yüzde 3,6’dan yüzde 4,3’e çıkardı. 2024 yılı için GSYİH beklentisini ise yüzde 3,7’den yüzde 2,6’ya çekti.
Raporda, 6 Şubat tarihli depremlerin çıkardığı ağır faturaya atıf yapıldı. Deprem felaketi yaşayan Türkiye’de üretimin 2023’ün ilk aylarında çarpıcı şekilde düştüğü belirtildi.
Ancak depremin bir diğer boyutunun büyüme verilerini yukarı çekeceği çıkarımı yapıldı. Buna göre afet bölgesinde başlatılan yeniden yapılanma harcamalarının büyüme verilerini tekrar toparlama potansiyeline işaret edildi.
Enflasyonda İbre Yukarı
OECD, Türkiye için enflasyon beklentisini de paylaştı. Buna göre enflasyonun bu yıl için yüzde 44,8’den yüzde 52,1’e çıkması, 2024 yılının sonunda ise yüzde 40,8’den yüzde 39,2’ye ineceği beklentisi paylaşıldı.
Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyonun 2023’de yüzde 46,3’ten yüzde 56,7’ye, 2024’te yüzde 40,0 seviyesinden yüzde 41,2’ye çıkabileceği tahmin edildi. (AA)