Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Türkiye OECD Ülkeleri Arasında En Hızlı Büyüyen İkinci Ülke Oldu

OECD ve TÜİK verilerinden derlenen bilgilere göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek oranda büyüyen ikinci ülke oldu. İşte detaylar;
Türkiye OECD Ülkeleri Arasında En Hızlı Büyüyen İkinci Ülke Oldu
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden hazırlanan derlemeye göre Türkiye büyüme serisini 12’inci çeyreğe taşıdı. Nisan-Haziran döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke yüzde 5,1 ile Kosta Rika olurken onu yüzde 3,8 ile Türkiye, yüzde 3,5 ile Meksika takip etti. Böylece Türkiye OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke olmayı başardı.

OECD ülke ekonomilerinin ikinci çeyrekteki ortalama büyümesi yüzde 1,5 olurken Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yüzde 0,5 seviyesinde gerçekleşti. OECD ülkeleri arasında en çok küçülen ülke eksi yüzde 3 ile Estonya oldu.

G20 Ülkeleri Arasında Türkiye

Türkiye’ye yönelik en önemli ekonomik göstergelerden biri olan büyüme verisi bugün açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Türkiye mevcut yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 büyüdü.

G20 ülkeleri arasında en fazla büyüme oranına sahip olan ülke yüzde 6,3 ile Çin olurken onu yüzde 4,9 ile Endonezya , yüzde 3,8 ile Türkiye izledi.

2023 için Büyüme Beklentisi

Anadolu Ajansı Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, 2023’ün ilk yarısında deprem felaketine rağmen milli gelirin yüzde 3,9 yükseldiğini belirtti.

GCM Yatırım Banner

Büyrümcekçi, küresel çaptaki ekonomik yavaşlamaya işaret etti ve vergi artışlarının, tüketici kredileri ve kredi kartlarına yönelik önlemler ile kredi faizlerindeki yükselişin getirdiği yavaşlamanın talebi dizginleyebileceğini paylaştı. Ekonomist 2023 içerisinde yüzde 3 düzeyinde olan büyüme beklentilerini koruduklarını kaydetti.

İnşaat Sektörünün Büyüme Üzerindeki Etkisi

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, faaliyet kolları açısından değerlendirildiğinde hizmet sektörünün ortalamanın oldukça üzerinde yükselmesinin gelecek beklentisi  açısından pozitif yorumlanabileceğini dile getirdi.

Şener, inşaat sektörünün yüzde 6,2  ile ortalamanın üzerinde büyümesinin gelecek dönem içerisinde sektörün aralıksız büyümeye katkı sağlayacağını gösterdiğini bildirdi.

2023’ün ikinci çeyreği itibarıyla tüketim harcamalarının yüzde 15,6 yükseldiğini vurgulayan Şener, bu rakamın büyümeye 10 puanlık bir katkı sağlamasının talebin tüketim anlamında oldukça canlı olduğunu gösterdiğini aktardı. Bu çerçevede üretimi ve ihracatı artıracak, tüketimi kısacak makro ihtiyati tedbirler ve yapısal düzenlemelerin zaman kaybetmeden uygulanması gerektiğini paylaştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.