Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Macaristan Başbakanı Rus Petrolüne AB Ambargosunu Geciktiriyor

Bazı ülkeler AB'nin Rus petrolüne ambargo önerisine karşı çıkarken Macaristan öne çıkıyor. Ambargoyu ekonomiye bomba etkisi olarak değerlendiren Macar Başbakan, yaptırımı geciktiriyor.
Macaristan Başbakanı Rus Petrolüne AB Ambargosunu Geciktiriyor
HABER GİRİŞ

Avrupa Birliği (AB), Rus petrolüne ambargoyu içeren altıncı yaptırım paketi için onay beklerken kaynaklar Macaristan’ın bunu geciktirdiğini söyledi.

Geçen hafta konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar, Avrupa Komisyonu’nun isteksiz ülkeleri kazanmak amacıyla Rus petrolüne yönelik planlanan ambargosunda değişiklik teklifinde bulunduğunu bildirmişti.

Bu ülkeler arasında Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’nin yanında Macaristan da vardı. Macaristan’ın Rus petrolüne ambargo hakkında görüşü ise daha önce ülkenin lideri tarafında ortaya serildi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, geçen hafta AB’nin Rus petrol ambargosu kararının ekonomilerinde bomba etkisi yaratacağını söyleyerek, veto haklarını kullanacaklarını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uzun süreli bir müttefiki olan Orban, petrol yasağı konusunda AB’nin en sesli karşıtı olarak öne çıktı.

Orban, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Rusya’ya yönelik AB yaptırımlarını büyük ölçüde destekledi. Bu, Orban’ın son on yılda Rusya ile güçlü ekonomik bağlar oluşturmasına ve sık sık Putin ile yakın ilişkisiyle övünmesine rağmen geldi.

Gelişmeler izlenirken bugün konuyla ilgili yeni açıklamalar yapıldı. CNBC’ye konuşan ve adı gizli tutulan AB kaynakları, Macaristan’ın inatçılığını üzücü bir şey olarak ifade etti.

Devam eden hassas müzakereler nedeniyle ismini vermek istemeyen ikinci bir AB yetkilisi de AB büyükelçilerinin çıkmazı Salı günü yeniden çözmeye çalışacaklarını söyledi.

Öte yandan Pazar günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşen G7 liderleri Rus petrolüne olan bağımlılığı sona erdirme taahhüdünü açıkladı. ABD ise Rusya üzerindeki baskıyı, Gazprombank yöneticilerine ve diğer Rus işletmelerine yaptırım uygulamaya kadar genişletti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın