Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Lavrov’dan İstanbul Anlaşması, Nükleer ve NATO Açıklamaları

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna'nın İstanbul anlaşmalarını terk ederek büyük bir geri adım attığını söyledi. Nükleer savaş uyarısı da yapan Lavrov'dan açıklamar;
Lavrov’dan İstanbul Anlaşması, Nükleer ve NATO Açıklamaları
HABER GİRİŞ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, savaş üçüncü ayına girerken çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bunlardan biri Ukrayna’nın İstanbul’da varılan anlaşmalardan ayrılarak büyük bir geri adım attığı yönünde söylemi oldu.

Ayrıca Batı’yı Ukrayna konusunda artan nükleer çatışma risklerini hafife almaması konusunda uyardı. Lavrov’un açıklamaları, ABD ve Almanya’nın işgal altındaki ülkeye silah desteğinin üzerine geldi.

Lavrov aynı zamanda NATO’yu Kiev’e silah sağlayarak Rusya ile temelde bir vekalet savaşı yürüten bir varlık olarak gördüğünü belirtti. Johnson ile Zelenski’yi de tribünlere iyi oynamaları gerekçesiyle birbirine benzetti. Lavrov açıklamaları devlet televizyonunda yayınlanan geniş kapsamlı bir röportajda yaptı.

Ukrayna İstanbul Anlaşmalarından Çıkarak Büyük Bir Geri Adım Attı

Lavrov, Ukrayna’nın Rusya ile İstanbul’da varılan anlaşmaları terk ederek büyük bir geri adım attığını şöyle anlattı:

“Bence bir iki adım geri atıldı, her şeyden önce Amerikalı ve İngiliz meslektaşların tavsiyesi üzerine, belki Polonyalılarla Baltlar da burada bir rol oynadılar.”

GCM Yatırım Banner

Lavrov, Polonyalı yetkililer tarafından yapılan açıklamaların Varşova’nın güçlerini NATO barışı koruma bayrakları altında Ukrayna’ya gönderme niyetini açıkça gösterdiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı, ABD ve diğer Batılı devletlerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki veto yetkisini değersizleştirmeye çalıştığını, ancak bunun tehlikeli bir eğilim olduğunu da belirtti.

Ukrayna’daki mevcut durumun bir anlaşma ile sonuçlanacağını ancak parametrelerinin fiili savaş durumu tarafından belirleneceğini savunan Lavrov, Zelenski’nin Rusya ile güncellenmiş bir anlaşma taslağına bakmadığını bunun müzakerelere yönelik tutumunu gösterdiğini de vurguladı.

Burada Lavrov, Rusya’nın geçen hafta Ukrayna’ya ilettiği barış taslağına atıfta bulundu.

Lavrov: Nükleer Savaş Tehdidini Hafife Almayın

Ukrayna’daki çatışmayı sona erdirecek herhangi bir anlaşmanın özü, büyük ölçüde sahadaki askeri duruma bağlı olacağını dile getirdi.

Lavrov’a Üçüncü Dünya Savaşı’ndan kaçınmanın önemi ve mevcut durumun ABD-Sovyet ilişkilerinde düşük bir nokta olan 1962’deki Küba füze kriziyle karşılaştırılabilir olup olmadığı soruldu.

Lavrov, Rusya’nın nükleer savaşı ne pahasına olursa olsun önlemeye çalışma ilkesini desteklemek için çok şey yaptığını söyleyerek; “Bu, her şeyi temel aldığımız kilit konumumuz, şu anda riskler önemli” diyerek şöyle devam etti:

“Bu riskleri yapay olarak yükseltmek istemem. Çoğu kişi bundan hoşlanır. Tehlike ciddi, gerçek. Ve bunu hafife almamalıyız.”

Lavrov’dan Boris Johnson, Zelenski ve NATO’ye Sert Eleştiri

Ukrayna işgalinin haklı sebepleri olduğunu yineleyen Rus Dışişleri Bakanı, Batı ülkelerini suçladı.

Tanksavar füzeleri, zırhlı araçlar ve gelişmiş insansız hava araçları dahil Batı’nın gelişmiş silah tedarikinin, çatışmayı sona erdirmek yerine uzatmak için hesaplanan kışkırtıcı önlemler olduğunu dile getirdi. Ve bu silahların, Rusya’nın özel harekat kapsamında hareket eden ordusu için meşru bir hedef olacağını belirtti.

LAVROV: “NATO, özünde Rusya ile bir vekil aracılığıyla savaşıyor ve o vekili silahlandırıyor. Savaş, savaş demektir.”

Tüm bunların yanında Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi hedef aldı. Kiev yetkililerinin iyi niyetle müzakere etmediklerini ve Zelenski’nin eldeki görevi ele almaktan ziyade halka oynamakta İngiltere Başbakanı Boris Johnson gibi olduğunu aktardı.

“Tribünlere oynama yetenekleri açısından bir bakıma benziyorlar. Örneğin müzakere yapıyormuş gibi görünüyorlar.” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.