Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

KVKK’dan TikTok’a Milyon TL’lik Ceza

Sosyal medya uygulaması TikTok'a, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan milyon TL'lik ceza geldi. Detaylar haberde...
KVKK’dan TikTok’a Milyon TL’lik Ceza
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

ByteDance tarafından 2016’da piyasaya sürülen, sosyal medya uygulaması olan TikTok ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) konuyla ilgili açıklama yaptı.

KVKK, TikTok’a, çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi ve izinsiz veri toplandığı gerekçesiyle 1 milyon 750 bin lira para cezası verdi.

Kurul tarafından yapılan açıklamada İnternet ve sosyal medya platformlarında TikTok uygulaması ile ilgili olarak açık rızanın 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (Kanun) kapsamında usulüne uygun alınmadığı, kişisel verilerin elde edilmesi hususunda aykırılıkların bulunduğu ve yazılıma ait güvenlik açığı olduğu için resen inceleme kararı verildiği belirtildi.

TikTok’a verilen cezanın gerekçesi ise şu şekilde açıklandı:

“ TikTok’un 2021 yılı Ocak ayında Gizlilik Politikasında güncelleme gerçekleştiği,13 ve 15 yaş aralığındaki kullanıcı hesapları için varsayılan gizlilik ayarının “özel” olarak değiştirildiği böylece hassas yaş grubunda olan kullanıcıların verilerine erişilmesi kapsamında risk teşkil ettiği ve risklerin azaltılmasına dair yeterli tedbir alınmadığı,

GCM Yatırım Banner

Bunun yanında çocuklar üzerinde olumsuz sonuç doğma riskinin bulunduğu, Gizlilik Sözleşmesinde Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 4’üncü maddesinde yer alan “belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenme” ve “işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olma” ilkelerine aykırı hareket edildiği,

Kişisel veri işleme faaliyetine ilişkin olarak ilgili kişilerden açık rıza alınmadığı ve yürütülen kişisel veri işleme faaliyetinin de hukuka uygun olmadığı nedeniyle idari para cezası uygulanmasına karar verildi.”

Türkiye’de TikTok’a verilen cezanın öncesinde ABD’de konuya yönelik yeni bir karar alınmıştı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada hükümet kurumlarında söz konusu uygulamanın kaldırılması talimatı verildi. Ayrıca Avrupa Komisyonu çalışanlarından uygulamayı telefonlarından silmelerini istedi.

Kaynak: AA

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.