Küresel piyasalar, ekonomik veri takvimi açısından bu haftayı genel olarak sakin geçirdi. Haftanın en önemli verisi olan ABD tarım dışı istihdamı Cuma günü açıklanacak. ABD’nin iş gücü piyasalarına yönelik verileri yatırımcıların odağında olurken, rakamlar FED’in faiz adımları açısından kritik öneme sahip.
Merkez bankalarının para politikalarına yönelik belirsizlik piyasalarda dalgalanmaya yol açmaya devam ediyor. Dünya genelinde yüksek enflasyon ve ekonomide durgunluk endişesi de risk iştahının azalmasına yol açıyor.
Şirketler bilançolarını açıklamaya devam ederken, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in ABD için yaptığı değerlendirme de gündem de yer alan önemli konulardan biri oldu.
ABD Piyasaları Fitch Sonrası Karışık Seyretti
Fitch Ratings’in, ABD’nin kredi notunu düşürmesi de pay piyasaları üzerinde baskı yarattı. Kurum, ABD’nin uzun vadeli kredi notunu “AAA”dan “AA+”ya düşürürken görünümü negatif izlemeden durağana çevirdi.
Yapılan açıklamada, ABD’nin notunun düşürülmesi gelecek 3 yıl içinde beklenen mali bozulma, yüksek ve büyüyen genel hükümet borç yükü gibi faktörlere bağlandı.
Açıklanan son ekonomik verilere de dikkat çekilirken bunlardan bazıları açık işsiz sayısının Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyede olması, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksinin Temmuz’da beklenti altında gerçekleşmesi ve imalat sanayindeki daralma olarak gösterildi.
Bu gelişme sonrasında ABD hisse senedi piyasalarında karışık bir tablo izlendi. Dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,2 artarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,3, Nasdaq endeksi yüzde 0,4 düşüş gösterdi. Vadeli kontratlar ise yeni güne de hafif düşüşle başladı.
Dow Jones endeksine dahil hisselerden 21 tanesi değer kaybederken, 9 tanesi değer kazandı. S&P 500’de 174 hisse arttı, 325 tanesi geriledi. Nasdaq içinde 1992 hissenin değeri düşerken, 1332’sinde kazanç görüldü.
Asya Piyasalarında Negatif Seyretti
Asya tarafında bugün takip edilen en önemli konu Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida’nın açıklamaları oldu. Uchida, ekonomi ve fiyat koşulları önemli ölçüde değişmezse, faiz oranlarında hızlı artış beklenilmemesi gerektiğini söyledi. Parasal genişlemeden geri dönüşe dair bir çıkış planları olmadığını da ekledi.
Gelişme sonrası Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,9, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 2,4 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 geriledi.
Avrupa Piyasaları Güne Ekside Başladı
Avrupa borsalarında imalat sektöründeki daralma ekonomilerdeki resesyon endişelerini artırırken, satış ağırlıklı bir tablo izlendi.
Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,4, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,2, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1, Almanya’da DAX 40 yüzde 1,3 değer kaybetti.
Bu sabah saat 10.05 itibarıyla DAX endeksi yüzde 1,44, FTSE 100 endeksi yüzde 0,90, CAC 40 yüzde 1,34, negatif seyrediyor.
Yurt içine baktığımızda Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne yüzde 0,16 yükselişle 7.180 puandan başladı. Seansın ilk dakikalarında hızlanarak 7.235 puana ulaştı.