Kraliçe 2. Elizabeth’in 10 güne yayılan cenaze töreninde sona gelindi. 8 Eylül’de vefat eden 2. Elizabeth’in cenazesi, bugün İngiltere’nin neredeyse 70 yıldır görmediği çapta büyük bir devlet töreniyle kaldırılıyor. Başkent Londra’daki Westminster Abbey Kilisesi’nde yapılacak cenaze töreni için geniş güvenlik önlemleri alındı.
kolayca yatırım yapın
Törene katılmak için çeşitli ülkelerden gelen konuklar kiliseye kabul edildi. 2 bini aşkın kişinin katılacağı törende konuklar arasında Kraliyet Ailesi, uluslararası devlet yetkilileri ve çok sayıda yardım kuruluşunun temsilcileri yer aldı.
10 bini aşkın polisin görevlendirildiği törende, Kraliçe’nin cenazesi Windsor Sarayı’na götürülmeden önce Hayde Park kenarındaki Wellington Arch’a taşınacak. Kraliçe’nin naaşının taşınacağı güzergah üzerinde çok sayıda kişinin dün geceden itibaren sıraya girdiği öğrenildi.
Töreni izlemek isteyenler için Hyde Park’ta dev ekran kuruldu. Böylece tören boyunda canlı yayın yapılacak.
2. Elizabeth’in cenazesi Westminster Kilisesi’ne götürülmeden önce kilisede, 96 yaşında vefat eden Kraliçe’nin ömrünü temsilen her bir dakikada toplam 96 çan çalınmaya başlandı.
Kraliçe’nin babası Kral 6. George için 1952 yılında düzenlenen cenaze töreninden bugüne İngiltere’de görkemli bir tören yapılmamıştı.
Cenaze töreninin sonlanmasının ardından Kraliçe’nin tabutu Windsor’a götürülmek üzere yola çıktı.
Kraliçe bu akşam ailesinin katılacağı özel bir törenle defnedilecek. Böylece Kraliçe 2. Elizabeth’in 70 yıllık hükümdarlık dönemi bugün itibarıyla sona ermiş olacak.
Cenazeye Katılanlara Katı Protokol Kuralları Uygulanacak
Törene katılacaklar için uygulanacak protokol kurallarına ilişkin haber geçtiğimiz hafta dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.
Kraliçe’nin cenazesi için Londra’ya giden yabancı devlet başkanları ve eşleri için katı protokol kurallarının uygulanacağı öğrenilmişti.
Sınırlı alan sebebiyle katılımcıların yalnızca siyasi liderler ve eşlerinden oluşacağı, protokol üyelerinin ise özel uçak ya da helikopter yerine tarifeli seferle İngiltere’ye gelmeleri istenmişti.
Ayrıca sıkı güvenlik ve yol kısıtlamaları nedeniyle konukların makam araçlarını kullanmamaları bildirilmişti.
Konukların Batı Londra’daki bir siteden toplu olarak otobüse binecekleri ve törene toplu halde götürülecekleri kararlaştırılmıştı.
Protokol Kurallarına Tek Ülke Uydu
Özel uçak yerine tarifeli uçuş kullanan tek ülke ise Japonya oldu. Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako, protokol kurallarına riayet ederek Londra’ya tarifeli uçakla geldiler.
ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden ise İngiltere’ye dün akşam saatlerinde başkanlık uçağıyla ulaştı.
Denizaşırı ülkelerden gelen diğer devlet adamları arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve Kenya Devlet Başkanı William Ruto da yer aldı.
Rusya, Belarus ve Suriye liderlerinin ise davetli listesine alınmadığı paylaşıldı.
Törene Erdoğan Yerine Çavuşoğlu Katılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere’nin ev sahipliği yapacağı en önemli uluslararası etkinliklerden biri olarak gösterilen cenaze törenine katılmayı düşündüğünü söylemişti.
Ancak son gelişmelere göre Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İngiltere’ye gittiği aktarıldı.