Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduat (KKM) sistemini feshetme kararı sonrası bankalara verdiği talimatlar ve TL mevduat teşvikleriyle başlayan düşüşte hesaplardan haftalık 20 milyar lirayı aşan çıkışlar verilere yansıdı. Son iki haftada çıkışların 60 milyar lirayı bulması üzerine gözler bankalara çevrildi.
kolayca yatırım yapın
Yatırımcıları TL mevduat hesaplara çekme görevi verilen bankaların verdiği faiz oranı hakkında bilgi veren sektör kaynakları yüzde 40’ı aşan seviyelere çıkıldığını aktardı.
Dünya gazetesine konuşan bankacılık kaynakları, KKM başvurusunun durma noktasına geldiği, kimi bankaların ise başvuru kabul etmediği haberini verdi.
KKM hesabını kapatanlara verilen faiz oranının yüzde 45’e çıktığı paylaşıldı. Verilen faizde kamu ve özel bankalar arasında farklar olduğu, kamu bankalarının TL mevduat hesapları için yüzde 37-38, KKM’den dönen TL mevduatlarda ise yüzde 43 faiz verdiği öğrenildi.
Özel bankalarda ise KKM’den TL’ye dönüşlerde teklif edilen faiz oranı yüzde 45 oldu. Son faiz oranlarıyla birlikte birikim sahipleri hem KKM’ye girişte hem de çıkışta kârını katladı.
Bu hesaba göre 1 milyon TL’lik TL mevduat hesabı için yüzde 33 faiz alan bir yatırımcı 3 aylık vadede aylık 29 bin TL kâr alırken KKM’den TL mevduata geçen ise aynı dönemde yaklaşık 38 bin TL faiz alacak.
KKM Çıkışları Döviz, Altın ve Hisse Tarafına Kaydı
KKM’den çıkışlar yüzde 20’yi aşsa da bankacılık kaynaklarının aktardığına göre birikimlerin kayda değer bölümü döviz, altın ve hisse yatırımına gitti.
Yüzde 20 oranındaki çıkışların yalnızca yüzde 8-9’luk kısmının TL mevduat hesaplara aktarıldığı kaydedildi.