Geçmişi çok eskilere dayanan Wrangler, ikinci dünya savaşı sırasında ordunun araç problemi üstüne çıkartılarak savaşlarda kullanıldı. 1940’larda çıktığı zaman herhangi bir dünya otomobil otoritesi olmadığı için ve savaşın verdiği amaçsızlık, Wrangler’in hangi sınıfta veya segmente ait olduğu bilinmiyordu. Bilinen askeri araç olması ve 4×4 özelliği barındırması. 1986 yılı geldiğinde CJ-7 kod adıyla “Chicago Otomobil Fuarı”nda gösterildi. Yani resmi olarak bu araç kabul edilmişti ve savaş amacının dışında tasarlanmıştı. 20 yıl sonra köklü değişime uğrayarak off road sporlarının baş tacı durumuna gelmiştir. 11 sene sonra 2015 yılında daha modern görünüme kavuşmuş ve asfalt yol için karakteri ikiye bölünmüştü. Ne kadar da bölündü desek sonuçta o”Jeep Wrangler”dir. Muhteşem 4×4’ün peşinde, Çin’li bir firma akıllara zarar fikrini uygulamak için Wrangler’in peşinde dolaşıyordu. G.Patton ismindeki Çin’li şirket, Wrangler’in 6×6 varyantını yaptığını bildirdi. Böyle bir projeyi ilk söylediklerinde çoğu kişi bilim kurgu filmi için yapıldığını sanabilirdi. Bu aracın gelişim süreçlerini ve adımlarını anlattıkça oldukça şaşıra bilirsiniz. Bu işin içine tasarım, mühendislik ve profesyonel işçilik girmediği sürece başarılı olunamayacak bir projedir.
İsterseniz şimdi Wrangler 6×6’yı incelemeye geçelim:
Uzatılan Şasi ile Dış Karoseri Genişletilmiş
Altı tekerlekli Wrangler sizce de tuhaf değil mi? tuhaf olsa bile altında fikir deliliği yatıyor. Tomahawk, bir füzeden ismini aldığı kadar etkili patlamalar yaptı bile. Chengdu Otomobil Fuarı’nda tanıtılan 6×6 Wrangler, şaşkınlığın ötesini yaşatıyor. Bu arabanın kompozisyonu gerçekten de karışık duruş sergiliyor. Yoluna 4 teker ile başlayan Wrangler inşa edilmenin farklı tarafına denk geldi. Birinci etap, arka “C” stünundan kesilerek aracın uzatma işlemleri başlamış. Yani Wrangler’in “Long” versiyonunu bile yapsalar bu kadar uzun olamaz. Daha sonra farklı bir Wrangler’den tedarik edilen arka kısım Tomahawk’a monte edilmiş. Kaynak işlerinden sonra, asıl oluşum için start verildi. Aracın montajdan sonra komplesi ile uyumlu olması gerekiyordu. Ekstra olarak şaft uzatılarak 2 adet tekerlek için aks mili montajı yapılacaktı. Tekerleklerin her biri 90 santimlik 17 inç alüminyum alaşımlı jant grubundan seçilmiş. Buraya kadar anlattığımız işlemlere gerçekten mühendislik ve kusursuz işçilikler lazımdı. Nedeni ise aracın standart dengesi bozulacak ve ekstra takılan iki tekerlek ile bu denge eskisi gibi sağlanması gerekecektir. Bu işlemler yapılırken aracın aynı anda yükseltme ve en kaliteli ürünlerden, hareketli olan parçaları değiştirildi. İki yönde olmak üzere, çamurluk yapısı lastiklere göre genişletme işlemleri yapıldı.
2017 Jeep Grand Cherokee Trailhawk Yazımızı Okumak için Tıklayın.
Wrangler Tomahawk Dış Yapısı:
Ön tarafa doğru Tomahawk’ın ne için yapıldığı belli olmaya başlıyor. Off road yollar için ve adeta kayaları yıkacak kadar güce sahip tampon imal edilmiş. Tamponun iç yapısına yerleştiren özel vinç ile Wrangler Tomahawk küçük adımlar ile tamamlanıyordu. Kaput ve tavan kısmı projeye uyumlu olarak değiştirilmiş ve her yerde kamp yapabilmeniz için dizayn edilmiş.
Ford’un Güçlü Pick-up’ı F-150 Modeli SVT Raptor Versiyonu Hakkında Bilgi Almak için Tıklayın.
Mercedes G63 AMG 6X6’nın Rakibi Belli Oldu
Mercedes’in G serisinede “Monster Truck” uygulaması yapılmış ve DNA yapısı oldukça değiştirilmişti. Bu tarzın, karavan şekline bürünen Mercedes-Benz Zetros 2733 6×6 kadar olaya bakış açısı fazla ileriye gitmese de, bahsettiğimiz 6×6 araçlarda gereğinden farklı zaten. Tabi ki projesinin içinde sadece off road yollar için sadece insanlar rahat etsin yok! yalnızca bu işlerle uğraşan modifiye firmalarının imaj yaratma veya imaj tazeleme girişimleri de olabiliyor.
Polonya’nın Sınırları Zorlayan Arabası: “Varsovia Concept Car” Yazımızı Okumak için Tıklayınız.
İç Yapısının Tarzı Uzunluğuna Göre Değiştirilmiş
İç yapısı Wrangler Tomahawk’ın, seri üretim Wrangler’den fazla farkı yok. Jeep firmasının yaptığı direksiyon, orta konsol, vites kolu yapısı ve torpido yapısı aynı kalmış. Normalde de sert ve sağlam malzemelerden yapılan iç yapısı otomatik olarak dış karoserine uyumluydu. Arka tarafa doğru geçtiğimiz zaman; ön yolcu ve sürücü koltuğunun tam arkasına yerleştirilen tekli koltuk görüyoruz. Tekli koltuk koyulan yer sanırız ek parça getirilmeden önceki hali.
Wrangler Tomahawk İç Yapısı:
Tekli koltuğunda arkasına yerleştirilen ve düz şekilde yatak olabilen koltuğa yer verilmiş. Aracın iç döşemeleri de komple deri olacak şekilde, koltuklara uyumlu tavan ve yan kısımlarında işlem yapılmış. Bu işlemlerden sonrada Tomahawk’ın arazilerde zıpladıktan sonra dinlenmek için aracın içinde zemin hazırlandığını görüyoruz.
Fiyatı Çok Yüksek Olabilir Ancak Mercedes G Serisi Kadar Değil
Mercedes G63 AMG modelinde uyguladığı 6×6 versiyonuna oldukça astronomik fiyat belirlenmişti. Mercedes’in Amerika satış fiyatı 975 bin $ ve ülkemize göre sadece karşılığını verdiğiz zaman 3.7 milyon TL yapıyor. Ülkemizden sipariş gelmesi durumunda tahmini bir rakam vermek gerekirse 8 milyon TL kaçınılmaz. Wrangler tarafından yaptığımız fiyat araştırmasından sonra bu aracın daha makul olduğunu gördük.
Geçmişten Günümüze Jeep Hakkında İlgi Uyandıran Bilgiler Hakkında Bilgi Almak için Tıklayın.
Wrangler Tomahawk’ın Fiyatları Astronomik:
Tahmini olarak verilen rakamlar, Tomahawk’ın Amerika içinde 180 bin $’a satışı yapıldığı biliniyor. Marka ve model farkları olduğunu da seçeneklere katarsak, aradaki fiyat farkı G63 AMG ile 795 bin $ oluyor. Yani ortalama olarak Mercedes Wrangler’in 4.5 katı oluyor.
Motor Gücü Standart Wrangler’e Göre Fazla
Jeep Wrangler’in 3.6 litrelik VVT motoru kaput altına yerleştirilmiş ve bir takım ek malzemeler ile güçlendirilmiş. Çalışma mantığını da değiştiren firma, güç artışı ile orantılı değişebilecek tüm parçaları modifiye etmiş. Silindirler, kapakları, yağ tankı vs. üyeler daha fazla gücü kaldırabilecekleri şekilde büyük ve sağlam versiyonları ile değiştirilmiş. Yüksek akışlı yakıt enjökter’ler ve sıvı soğutmadan hava soğutmasına yer verilerek oluşan güce hazırlık yapılmış. Beygir gücü standart motoruna göre %54 artırılarak 385 beygire çıkartılmış. Güzel bir sonuç olan beygir rakamı ile arazide dans etmek kaçınılmaz!
Çin’li Patton şirketinin yaptığı olağan üstü SUV, bizim oldukça ilgimizi çekmişti. Uzun uğraşlardan sonra ortaya çıkartılan bu araç, söylemesek bile amacının ne olduğunu gösteriyor. Bizler sadece araçların standart versiyonlarının bir takım motor ve ek parça uygulamalarından öte bir şey görmemiştik. 6×6 mantığı bir anda yaygınlaşırsa, gerçekten yollarda fazla göremeyeceğimiz tiplere bürünmüş olacaklardır. Bizim görüşümüz, Amerika’dan daha çok, bu araçların taliplileri Rusya devletinden çıkması muhtemeldir. Hava ve yol şartlarını düşünecek olursak o ülkeye daha uygun gözüküyor.Peki, sizin Wrangler Tomahawk tarzda bir 6×6 aracınız olmasını istemez misiniz?