Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İtalya Ekonomi Bakanı ECB’yi Yüksek Faiz Risklerine Karşı Uyardı

İtalya Ekonomi Bakanı Giancarlo Giorgetti, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştirdi. Detaylar şöyle...
İtalya Ekonomi Bakanı ECB’yi Yüksek Faiz Risklerine Karşı Uyardı
HABER GİRİŞ

İtalya Ekonomi Bakanı Giancarlo Giorgetti, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Giorgett, ECB’ye bir uyarı göndererek, İtalyan ekonomisi için görünümün iyiye gittiğini ancak enflasyonu düşürmek için tasarlanan yüksek faiz oranlarının büyüme için bir tehdit oluşturabileceğini söyledi.

İtalyan bakan açıklamasında, “Enflasyonla para politikasıyla mücadele etmek yeterli değildir, enflasyonla mücadele için ödenen bedel resesyon olamaz” ifadelerini kullandı. Giorgetti, geçen ay ECB’yi bankacılık sektöründeki kargaşaya rağmen son 50 baz puanlık faiz artışını sürdürmekle eleştirmişti.

Ambrosetti iş forumuna konuşan Giorgetti, yılın ilk yarısındaki gelişmelerin, İtalya’nın 2023’te yüzde 0,6’lık resmi ekonomik büyüme tahminini biraz daha yükseltmesine izin vereceğini belirtti. 2023’ün sonuna kadar askıda kalan bütçe kurallarının yeniden getirilmesi söz konusu olduğunda, bunun Avrupa Birliği için zor olacağını da sözlerine ekledi.

Giorgetti açıklamasının devamında, “COVID ve savaşın bu kriz yıllarında bütçe kuralları etrafında yarattığı siyasi gevşeme iklimi, herhangi bir kurala dönüşü kolaylaştırmayacak” ifadelerini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası geride kalan dönemde yüksek enflasyonu kontrol altına almak amacıyla, agresif faiz artırımları gerçekleştirdi. Son olarak Mart ayındaki toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirildi ve oran yüzde 3.50’ye çıkarıldı.

Bu kararın adından hafta içerisinde Euro Bölgesi’nin Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. Son rakamlar enflasyonun düştüğünü gösterse de, ECB’nin yüzde 2 olan hedefinin üzerinde olduğunu gösteriyor. Euro Bölgesi’nde enflasyon yıllık bazda yüzde 6.9 olarak açıklandı. Beklenti yüzde 7.1 olarak açıklanacağı yönündeydi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın