İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Mart’ta 52,6 seviyesine yükseldi. Şubat’ta 51,7 olmuş ve yine büyümeyi daralmadan ayıran eşik 50 değerinin üzerinde kalmıştı. Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen endeks, ikinci ardışık ayında artarken ihracat ikliminde Mayıs 2022’den bu yana en belirgin güçlenmeyi işaretledi.
Rapora göre ihracatçıların talep koşullarının daha güçlü bir şekilde iyileşmesi, ana pazarlardaki toparlanmaların hız kazanmasından kaynaklandı.
Türk imalat sanayi ihracatındaki payı yaklaşık yüzde 15 düzeyinde olan iki ekonomiden Almanya’da üretim üst üste ikinci ay artarken, ABD’de de ekonomik aktivite son dokuz ayın en yüksek artışını kaydetti.
Fransa ve İtalya’da büyüme ivme kazanırken, Birleşik Krallık’ta üretim artışı hız kesti. Orta Doğu’da Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da petrol dışı ekonomik aktivitede güçlü artışlar sürdü.
Çin’de toparlanma devam ederken, Rusya’daki büyüme iki buçuk yılı aşkın bir dönemin en yüksek hızında gerçekleşti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şu ifadeleri kullandı:
“Küresel talepteki toparlanmanın hızlanma sinyalleri vermesiyle birlikte Türk imalatçılarının ihracat ikliminde yaklaşık bir yıla yakın dönemin en belirgin iyileşmesi gerçekleşti. Avrupa’nın imalat sektöründe devam eden zayıflıklara rağmen en büyük 10 ihracat pazarının sekizinde üretim Mart ayında artış kaydetti. Bu gelişmeler, firmaların önümüzdeki aylarda üzerine inşa edilebilecek sağlam bir temel üzerinde ikinci çeyreğe başladığına işaret ediyor.”