Küresel ekonomi için tahminlerini düşüren Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) raporu, dünya basınında geniş yer tuttu. Dünya ekonomisinin 2021’deki güçlü yüzde 5,9’dan keskin bir düşüşle bu yıl yalnızca yüzde 3,1 büyüyeceğini, gelecek yıl ise yüzde 2,2 büyüyeceğini öngördü.
kolayca yatırım yapın
Bununla birlikte Türkiye, 2022’de beklenen yüzde 5,3 büyüme ile en güçlü artışı kaydedecek ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldı. Bu yıl hem siyasi çalkantılar hem de açıkladığı ekonomik paketler ile bir kriz sarmalı içine giren İngiltere ise en kötü tahminlerle anıldı.
OECD, yüksek enerji fiyatlarının bir bütün olarak Avrupa üzerindeki kalıcı etkisinin altını çizerek, İngiltere ekonomisinin önümüzdeki iki yıl içinde G20’de en kötü performans gösteren ekonomi olacağını öngördü.
İngiltere gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH), bu yıl yüzde 4,4 büyüse de 2023’te yüzde 0,4 düşeceğini ve 2024’te yalnızca yüzde 0,2 artacağını söyledi.Bu, üretim-yoğun ekonomisi özellikle yüksek enerji fiyatlarına karşı savunmasız olan Almanya için tahminden bile daha uzun ve derin bir gerileme olacak.
Aynı zamanda Ukrayna’ya savaşı nedeniyle eşi benzeri görülmemiş yaptırımlarla karşılaşan Rusya’nın tahmini çöküşünün ardından dünyanın en büyük ekonomileri arasında en zayıf büyümeyi işaretleyecek.
Çoğu ülkenin büyüme tahminleri düşürülse de yalnızca Rusya’nın yüzde 5,6’lık daralması İngiltere’ninkinden daha şiddetli olacak.
OECD’nin Baş Ekonomist Vekili Álvaro Santos Pereira, Brexit’e bariz bir atıfta bulunarak, Birleşik Krallık’ta sürmekte olan ekonomik düzenlemenin, ülkenin düşük verimlilik artışına ilişkin uzun süredir devam eden endişeleri artırdığını söyledi.
Ayrıca Bütçe Sorumluluğu Ofisi’nin geçen hafta açıkladığı 2023’te yüzde 1,4’lük düşüş beklentisinden daha az ciddi bir gerileme beklese de 2024’te daha hafif bir toparlanma beklediğini ekledi.
Pereira, OECD’nin faiz oranlarının OBR’nin öngördüğünden daha düşük bir seviyede zirve yapacağını düşündüğünü ve İngiltere’nin 2023’ün ortasında sona eren dört çeyreklik bir durgunluk yaşayacağını dile getirdi.
Bu arada OECD’ye göre Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük üç ekonomisi arasında Almanya’nın en kötü performans gösteren üçüncü G20 ülkesi (yüzde 0,3 küçülme) olacağı tahmin edildi. Fransa’nın yüzde 0,6 ve İtalya’nın yüzde 0,2 ile ılımlı bir büyüme kaydetmesi muhtemel.