Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünya için Karamsar Olan OECD Türkiye için İyimser

OECD, küresel ekonomi için son tahminleriyle gündeme geldi. Parlak noktalar arasında Türkiye’nin en güçlü büyümeler arasında ilk sıralarda yer alması var…
Dünya için Karamsar Olan OECD Türkiye için İyimser
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Küresel ekonomiye bu yıl sıkılaşan para politikaları, durdurulamayan enflasyon artışı, savaşla kötüleşen jeopolitik gerilimler ve volatil piyasalar damga vurdu. Büyüme için endişe verici uyarılar yapılırken son karamsar tahmin OECD’den geldi.

Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bugün yayımladığı raporda dünya ekonomisinin 2021’deki güçlü yüzde 5,9’dan keskin bir düşüşle bu yıl yalnızca yüzde 3,1 büyüyeceğini öngördü.

OECD’ye göre gelecek yıl daha da kötü olacak. Uluslararası ekonomi, 2023’te yalnızca yüzde 2,2 büyüyecek. Örgüt, raporunda riskleri şu sözlerle anlatıyor:

“Küresel ekonomi önemli zorluklarla karşı karşıya. Büyüme ivme kaybetti, yüksek enflasyon ülkeler ve ürünler arasında genişledi ve kalıcılığını kanıtlıyor. Riskler aşağı yönlüdür. Enerji arzı kıtlığı, fiyatları daha yükseğe çıkarabilir. Enflasyonu dizginlemek için gerekli olan faiz oranlarındaki artışlar finansal kırılganlıkları artırıyor. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, düşük gelirli ülkelerde borç sıkıntısı ve gıda güvensizliği risklerini yükseltiyor.”

OECD Kasım Tahminleri
Kaynak: OECD

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşının, 1970’lerden bu yana büyük bir enerji fiyat enerji şokuna yol açtığını vurguladı. “Enerji fiyatlarındaki artış dünya ekonomisine ağır bir darbe vuruyor ve bu, Avrupa’nın gaz depolaması yetersiz kalırsa daha da kötüleşecek” dedi.

GCM Yatırım Banner

OECD, bu ayın başında faizde yine 75 baz puan artırım yapan ABD Merkez Bankası’nın sıkılaşmasının, ABD ekonomisini neredeyse durma noktasına getireceğini tahmin etti. Dünyanın en büyük ekonomisinin bu yıl sadece yüzde 1,8 (2021’deki yüzde 5,9’dan büyük ölçüde düşüş), 2023’te yüzde 0,5 ve 2024’te yüzde 1 büyüyeceği öngörüldü.

Daha sıkı para politikası, sürekli yüksek enerji fiyatları, zayıf reel hane halkı gelir artışı ve azalan güvenin büyümeyi yavaşlatması beklenirken OECD’ye göre Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa keskin bir şekilde yavaşlıyor.

Asya’nın önde gelen yükselen piyasa ekonomilerinin ise 2023’te küresel gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesinin yaklaşık dörtte üçünü oluşturması bekleniyor. Öte yandan birçok gelişmiş ekonomide rekor kıran birçoğunda ise son yılların zirvelerine çıkan enflasyonun 2023’te yüksek kalacağı ancak ılımlı olacağı aktarıldı.

Enflasyonist baskıların, büyük ölçüde enerji ve gıda emtia fiyatlarını yükselten Ukrayna’daki savaş nedeniyle yoğunlaştığını anımsatan örgüt, “Daha sıkı para politikası ve yavaşlayan büyüme, sonunda enflasyonun ılımlı hale gelmesine yardımcı olacaktır” ifadeleriyle görece iyimser tahmin bildirdi.

Karamsar tahminler arasında OECD’nin güçlü büyüme gördüğü ekonomiler de vardı.

Bunlar arasında ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüyen Türkiye’nin ilk sıralarda yer alması dikkat çekti. OECD’nin büyük ekonomiler listesinde Türkiye, 2022’de Endonezya ile birlikte yüzde 5,3 büyüme ile üçüncü sırada yer aldı. 2023 için Türkiye GSYİH büyümesi yüzde 3, 2024 için yüzde 3,4 olarak tahmin edildi.

Enflasyon içinse bu yıl ortalama yüzde 73,2, gelecek yıl ise yüzde 44,6’yta işaret etti. Bu arada açıklanan son Merkez Bankası raporu Türkiye için yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 68,06‘ya yükseltildiğini gösterdi.

41 katılımcının yanıtlarından derlenen ankete göre 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 37,34’ten yüzde 37,47’ye revize edilirken 24 ay sonrası için beklenti yüzde 21,17’den yüzde 20,76’ya çekildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.