Küresel bazda enflasyonun artması ve ülkelerin sıkı para politikaları, işsizlik rakamlarını artırıyor. İngiltere’de açıklanan Eylül ayı işsizlik verileri bunun son örneği oldu. Ulusal İstatistik Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre İngiltere’de işsizlik oranının Eylül’de yüzde 3.6ya yükseldi. Beklenti oranın yüzde 3.5 seviyesinde geleceği yönündeydi.
İstihdam edilen kişi sayısı 52.000 azalırken, buradaki beklenti ise 25.000 seviyesindeydi. Son işsizlik ve istihdam verileri, ekonominin uzun bir resesyona gireceği beklentilerinin ortasında geldi. KPMG İngiltere’nin baş ekonomisti Yael Selfin, çatlakların artık daha geniş ekonomide kendini göstermeye başladığı konusunda uyardı ve işsizliğin artmaya devam edeceğini belirtti.
Selfin, işverenlerin zayıflayan talebi ve artan işgücü maliyetlerini giderek daha fazla dikkate aldığını ve durgunluk ortamının işgücü piyasasına sıçramasının an meselesi olduğunu belirtti. Ekonomist işsizlik oranının 2024 yılına kadar yüzde 6 civarında zirve yapmasını beklediklerini kaydetti.
Ücretler beklenenden daha hızlı artış kaydetti ancak enflasyon ile aynı seviyede gerçekleşmedi. İkramiyeler dahil toplam ücret, Temmuz-Eylül döneminde yılda yüzde 6 artarken, normal ücret yüzde 5,4’ten yüzde 5,7’ye yükseldi.
Bu, normal ücretlerde pandemi dönemi dışında görülen en güçlü artış olarak kayıtlara geçti. Eylül ayında enflasyonun yüzde 10,1’e ulaşmasıyla birlikte reel ücretler hala düşüyor. Şirket bordrolarındaki kişi sayısı ise Ekim ayında artmaya devam ederek salgın öncesi seviyeleri aştı ve 834.000’in üzerine çıktı.
Diğer yandan İngiltere diğer gelişmiş ekonomiler ile paralel olarak faizleri artırıyor. Kasım ayında yapılan açıklamada, 75 baz puanlık faiz artırımı yapıldığı bildirilmişti. İngiltere Merkez Bankası faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, enflasyonun hedeflenen seviyenin çok üzerinde olduğuna dikkat çekmişti.