Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İngiltere Ekonomisinde Beklenen Durgunluk Başladı mı?

Bu yıl üç kez lider değiştiren ve yaşam maliyeti kriziyle mücadeleyi sürdüren İngiltere ekonomisi daraldı. Çeyreklik büyüme verileri endişeleri artırdı.
İngiltere Ekonomisinde Beklenen Durgunluk Başladı mı?
HABER GİRİŞ

Artan enflasyonun üzerine döviz ve tahvil piyasasında çalkantılar yaşayan İngiltere, çeyreklik büyüme verilerini açıkladı. Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yayımlanan ilk tahminlere göre gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), üçüncü çeyrekte yüzde 0,2 küçüldü.

Tahminler GSYİH’nin çeyreklik bazda yüzde 0,5 küçülmesi, yıllık bazda ise yüzde 2,1 büyümesi yönündeydi. Nisan-Haziran 2022 dönemini kapsayan ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre beklenmedik şekilde yüzde 0,2 büyümüş, yıllık bazdaki yüzde 4,4 artış da beklenti üstü gelmişti.

Yüzde 0,2 küçülme, 5 çeyrek sonra ekonominin yılın ilk daralmasını işaretlese de yüzde 0,5 düşüş tahminlerinden daha iyi geldi. Bir yıl öncesine kıyasla, İngiliz ekonomisi yüzde 2,1 olan tahminlerin üzerinde yüzde 2,4 büyüdü.

2022’nin üçüncü çeyreğinde Tüketiciye yönelik hizmetlerdeki düşüşün etkisiyle hizmet sektörü dururken, üretim sektörü yüzde 1,5 düşüşler ardışık yedinci ayında negatif bölgede kaldı.

Hanehalkı harcamaları yüzde 0,5 düştü, ticari yatırımlar yüzde 0,5 azaldı. İhracat yüzde 8 artarken ithalatta yüzde 3,2 düşüş oldu. Rakamlar, beklentiden daha iyi gelse de ülkede resesyon için endişeleri artırdı.

İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) son raporunda açıkladığı korkutucu tahmin gerçekleşme yolunda olabilir. Söz konusu tahminde kurum, ülke ekonomisinin kayıtların başlamasından bu yana en uzun durgunluğunu yaşayabileceği konusunda uyardı.

Yüksek enflasyon ve faiz oranları baskısı ortasında BOE, ekonominin 2022’nin ikinci yarısında yüzde 0,75 daralmasını, 2023’te ve 2024’ün ilk yarısında düşüşte kalmasını bekliyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.