
Uluslararası Para Fonu Başkanı (IMF) Kristalina Georgieva, ABD’nin borç tavanı konusunda uzayan iç çekişmenin, dünya ekonomisi için gereksiz olduğunu ancak çözülmesi gerektiğini söyledi.
Katar Ekonomik Forumu’nda açıklamalarda bulunan Georgieva, merkez bankalarının enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını yüksek tutmaları gerektiğini ancak 2024’te iyileşme olması gerektiğini vurguladı.
Uluslararası piyasalar, ABD Başkanı Joe Biden ile muhalefetteki Cumhuriyetçiler arasında, Haziran başında son teslim tarihi yaklaşan ABD’nin borçlanma limitleri konusundaki anlaşmazlığın gerilimini hissediyor. Bazı Cumhuriyetçiler, temerrüdü önlemek için ABD yönetimiyle hızlı bir anlaşmanın gerekli olup olmadığını sorguladılar.
Georgieva, ABD’nin harcama limitleri konusunda geçmişteki hesaplaşmalarına atıfta bulunarak, “Tarih bize ABD’nin bu kavramsal varsayılanla boğuştuğunu söylüyor” açıklamasında bulundu. Sorunun çözüleceğinden emin olduğunu sözlerine ekledi.
Georgieva, son yaşananların, bu kadar yüksek belirsizlik içinde olan bir dünya ekonomisi için gereksiz olduğunu ve riskin her zaman olduğunu ve unutulmaması gerektiğini belirtti.
IMF Başkanı, merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesi nedeniyle birçok ülkede manşet enflasyonun zirveye ulaştığını, ancak öncelikle gıda fiyatları nedeniyle çekirdek enflasyonun hala olması gerektiği gibi düşmediğini söyledi.
Merkez bankalarının rotasında kalmak zorunda olduğunu belirten Georgieva, faiz oranlarında erken geri adım atılması halinde, bunun gelecekte büyüme için uzun bir süre yaratabileceğini ifade etti.
Faiz oranlarının yüksek olduğunu ve bir süre daha bu seviyelerde kalacağını vurgulayan Georgieva, daha 2024 ve 2025’in başlarında tablonun değişmesini beklediklerini sözlerine ekledi.