ING Türkiye Başekonomisti Muhammet Mercan’ın değerlendirmelerine göre TCMB, politika faizinde değişikliğe gitmeden fonlama yapısını normalleştirebilir. Bunun için gecelik borç verme kanalının ağırlığının azaltılması ve bir hafta vadeli repo ihalelerinin yeniden başlatılması gündemde.
kolayca yatırım yapın
Bu adımın gerçekleşmesi halinde bankacılık sisteminin efektif fonlama maliyetinin yüzde 40’tan yüzde 37’ye, yani politika faizine yaklaşması bekleniyor. ING, daha önce eylül ayını öngördüğü normalleşmenin ağustosta gerçekleşme ihtimalinin arttığını belirtti.
Değerlendirmede, iç talepteki yavaşlama ve jeopolitik risklerdeki kısmi iyileşmenin bu beklentiyi desteklediği ifade edildi. ING, enflasyon görünümündeki yukarı yönlü risklerin de sınırlanmaya devam ettiğine dikkat çekti.
ING, TCMB’nin 2026 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 26’dan yüzde 28’e yükseltmesini piyasa beklentileriyle daha uyumlu bir adım olarak değerlendirdi. Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 29,2 seviyesinde bulunuyor.
Banka, 2027 ve 2028 tahminlerinin değiştirilmemesinin ise devam eden jeopolitik riskler ve Orta Vadeli Program hazırlıklarıyla bağlantılı olduğunu belirtti. ING’ye göre 2027 tahmini, OVP sürecinin ardından yeniden değerlendirilebilir.