Eczacıların geçen yıldan bugüne uyarı ve çağrıda bulunduğu ilaca erişim sorununa çözüm bulunamadı. Kur çarpanına takılan ilaç sektöründe fiyatlamaların hızına yetişilmezken yurt dışından ilaç alımı çıkmaza girdi. Gelinen noktada ise yerli ilaç üretimi de kırmızı alarm verdi.
“En büyük kriz ithal ilaçta ama yerli ilaçta da biz yakın zamanda daha ciddi bir kriz bekliyoruz” diyen 13. Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanı Abdullah Caner Güven, ilaç tedarikinde süren problemleri anlattı.
Gazete Duvar’a konuşan Güven, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilaç sorununa çözüm olarak zam formülü sunmasını eleştirerek şöyle ifadede bulundu:
“Uzun süredir ilaçların fiyatlama sisteminde bir sorun olduğunu söylüyorduk. Bu, ‘eczacılar zam istiyor’ diye algılanıyordu. Halbuki zam istemiyoruz, ilaçlamada fiyatlama sisteminin yenilenmesini talep ediyorduk.”
Temmuz ayında ilaç fiyatlarına gelen zamla ilgili değerlendirmede bulunan Güven, “Euroyu devlet 14 lira kabul etti. Şu an euronun kaç lira olduğu malum. Bunun üstüne bir de firmalar kamu kurum iskontosu denilen iskonto yapıyor. Firmaların ayak dirediğini zaten biliyorduk. Bazıları piyasada yok, bazıları da devlete vermesi gereken iskontoyu vermiyor. Bunları da ‘ya hastadan alın ya siz ödeyin ya da biz size sonra geri öderiz’ şeklinde akla hayale, kanuna sığmayan işler yapıyorlar” dedi.
Birçok ilacın Türkiye pazarından çekildiğini belirterek, “Özellikle akıllı ilaçlar, biyoteknolojik ilaçlar, sıklıkla kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar… Fiyatlama nedeniyle firmalar Türkiye pazarına girmek istemiyor” diye konuştu.
Türkiye Ucuz İlaç Cenneti Haline Geldi
İlaç satın alan yabancıların sayısının arttığına değinen Güven, “Çünkü burası ucuz ilaç cenneti haline geldi. Bunu ticarete çevirmek isteyenler de oldu. Firmaların global pazarı bozuldu. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bu, ciddi bir halk sağlığı problemi” dedi.
Temmuz ayı itibarıyla 1400 civarında ilacın yokluğuna dikkat çekerek, “İlaç fiyat kararnamesi miadını doldurmuş. Sektörün bütün bileşenleri; imalatçı, depo, eczacı, gerekirse hastaneler de dahil edilerek yeniden ele alınıp şekillendirilmesi lazım. Burada sorun depodan istemek değil, zaten depoda yok. Sıkıntı daha çok ithal ilaçlarda yaşanıyor” diye ekledi.