Reeskont kredilerinde BSMV istisnasının kapsamı genişletildi. Ticaret Bakanlığı, TCMB kaynaklı reeskont kredilerinde uygulanan vergi avantajının artık hem kısa hem de uzun vadeli kredileri kapsayacağını açıkladı.
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, Türk Eximbank ve ticari bankalar aracılığıyla kullandırılan uzun vadeli reeskont kredileri de Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nden (BSMV) istisna edildi. Böylece ihracatçıların kredi maliyetlerinin ve vergi yükünün azaltılması hedefleniyor.
Bakanlık, son dönemde reeskont kredilerinde finansman maliyetinin yüzde 23,95’e çekildiğini, günlük toplam kredi limitinin 300 milyon liradan 5 milyar liraya, firma başına günlük limitin ise 60 milyon liraya yükseltildiğini hatırlattı.
Döviz cinsinden ihracat reeskont kredilerinde firma limiti 5 milyon dolar, programın toplam bütçesi ise 1 milyar dolar olarak belirlendi. Ayrıca döviz alma zorunluluğu kaldırılırken, “net ihracatçı” uygulamasının yerine “ihracatçı skoru” sistemi getirildi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, düzenlemenin ihracatçıların finansmana daha kolay ve daha düşük maliyetle ulaşmasını sağlayacağını belirterek, ihracatın rekabet gücünü artırmaya yönelik desteklerin sürdürüleceğini ifade etti.