Dört aydır devam eden Ukrayna savaşında özellikle Avrupa, Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar aracılığıyla bu ülke ile enerji bağını koparmak istedi. Ancak Avrupa, kullandığı doğalgazın büyük kısmını Rusya’dan alıyor. Bazı Avrupa Birliği üyeleri bu bakımdan yaptırımları onaylamazken, birçoğu Rus gazına alternatif yollar arıyor.
kolayca yatırım yapın
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol’dan bu konuya dair bir uyarı geldi. Birol, Financial Times ile yaptığı röportajda Avrupa’nın, Rusya’nın doğalgazı kesme olasılığına karşı acilen hazırlanması gerektiğini söyledi.
Hükümetlerin acilen talebi azaltacak önlemler alması gerektiğini belirten Birol, nükleer enerji santrallerinin faaliyetlerinin de devam ettirilmesi önerisinde bulundu.
Rusya, geçtiğimiz günlerde Kuzey Akım 1’deki gaz akışını büyük ölçüde azaltmıştı. Birol, bu adımı Rusya’nın gaz konusunda daha sert adımlar atacağının ve Ukrayna savaşında elini kuvvetlendirmek istemesinin sinyali olarak yorumladı.
“Ben bu kesintilerin Avrupa’nın depolarını doldurmasını önlemek ve kış aylarında Rusya’nın elini kuvvetlendirebilmek için yapıldığına inanıyorum” diyen Birol, Avrupa’nın Rus gazının tamamen kesilmesi durumuna karşı hazırlıklı olması gerektiği çağrısını yineledi.
Rus Gazına Alternatif Arayan Avrupa’yı Zor Günler Bekliyor
Rusya, Mayıs ayında Polonya, Bulgaristan ve Finlandiya’ya gaz sevkiyatının kesileceğini açıklamıştı. Birçok AB ülkesi de bu duruma karşı acil eylem planı hazırlığına geçmişti.
Avrupa’da, Rus gazının birden kesilmesi korkuları artarken, çözüm olarak daha fazla kömür kullanılabileceği belirtilmişti.
Savaşın getirdiği etkiler nedeniyle zaten yükselmeye başlayan gaz fiyatları, bu kesintilerin ardından rekor seviyelere çıktı. Uzmanlar, gaz arzının durması halinde Almanya’nın kış aylarında resesyona girebileceğini öngörüyor.
Birol, dün yayımlanan raporda Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, dünya genelinde birçok tüketici ve işletme için enerji fiyatlarını artırdığını, tüm ekonomilere zarar verdiğini söyledi.
Rusya’dan uzakta arzın çeşitlendirilmesini kolaylaştırmak için yeni LNG altyapısının gerekli olabileceğini, petrol ve gaz yatırımlarında artış olsa da 2019 yılının çok altında olduğuna dikkat çekti.
Bu arada raporda küresel enerji yatırımlarından da bahsedildi. Küresel enerji yatırımının 2022’de yüzde 8 artarak 2,4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.