Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Direktörü Fatih Birol bugün CNBC’ye açıklamalarda bulundu. Avrupa’nın Rus petrol ve gazına bağımlılığını azaltmaya yönelik attığı adımları değerlendiren Birol, savaşın sebep olduğu bir enerji krizini hafifletmeye yönelik iyi bir iş yaptığını ancak henüz ormandan çıkmadığını savunu.
Avrupa’nın enerji piyasalarını dönüştürebildiğini ileri sürerek, Rus doğal gazının payının yüzde 4′ün altına indiğini ve ekonomilerinde hala bir durgunluk olamadığına işaret etti.
Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi’nin oturum aralarında konuşan Birol, Avrupa emisyonlarının düştüğünü ve gaz depolamasının çok iyi seviyelerde olduğunu vurguladı.
IEA Başkanı Birol, “Avrupa ülkeleri geçen kış iyi bir iş çıkardı.” diyerek bölgenin beklenenden daha ılıman bir kış geçirmeyle ışıkları açık tutarak kış krizini atlattığını ileri sürdü. Ancak bölgenin enerji piyasası için bu yıl aşması gereken üç ana engel olduğunu söyledi.
Pandemi Kısıtlamalarının Ardından Çin’deki Enerji Talebi Arttı
Nedenleri başlıklar halinde sıralayan Fatih Birol, ilk engelin Covid-19 kısıtlamalarının ardın Aralık ayından bu yana sıfır Covid politikasından çıkarak piyasaya giren Çin’deki artan enerji talebi olduğunu savundu.
Çin’den gelen sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) talebinin yılın ikinci yarısında toparlanmasını bekleyen Birol, ülkeye yapılan gaz ithalatının doğal gaz piyasalarındaki talebin önemli belirleyicisi olduğunu ifade etti.
Avrupa’nın enerji piyasalarının karşı karşıya olduğu bir diğer önemli zorluğunsa Rus gazına olan bağımlılığın henüz tamamen ortadan kaldırılmaması olduğunun altını çizdi. Bu sebepten arz görünümünün belirsiz olduğunu belitti.
G7 ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile herhangi bir anlaşmaya geri dönmeyeceği tahmininde bulunan Birol, Rusya’nın gaz hikayesinin “bittiğine” işaret ederek “Bitti!” dedi.
ABD’deki Borç Tavanı Krizi Petrol Fiyatlarını Etkileyebilir
Avrupa’nın enerji piyasasının ABD’nin borç tavanı krizinden de etkileneceğine değinen Birol, borcun temerrüde düşmesinin petrol talebinin ve fiyatlarının düşmesine neden olacağını öngördü. Ancak böyle bir senaryonun olası olmadığına da dikkat çekti.
Konuya ilişkin kesin bir rakam veremeyeceğini dile getirerek, ABD’de borcun temerrüde düşmesi durumunda petrol fiyatında önemli bir düşüş beklendiğine işaret etti.
Birol, “ABD’deki bu sorunla ilgilenilecek ve sağduyu galip gelecek. Küresel petrol piyasaları için de büyük bir risk görmüyorum. Ama tabii ki petrol piyasaları her zaman riskler içeriyor.” dedi.