Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ev sahipliğinde, Ankara Sheraton Hotel’de gerçekleşen “İş Dünyası ile Öğle Yemeği” etkinliğinde konuştu.
Etkinlikte, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Opak ve iş dünyasından temsilciler yer aldı.
“Türk İş Dünyasının Çatı Örgütüyüz”Başkan, konuşmasına TOBB’un her sektörde Türk iş dünyasının çatı örgütü olduğunu ifade ederek başladı. Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da aktif olarak çalıştıklarını, Atlantik ile Pasifik arasındaki iş örgütlerinin hepsinin yönetiminde olduklarını aktardı.
İş camialarıyla kurulan networkler sayesinde, girişimcilerin dışa açılma sürecine destek verdiklerini, işletmelerin ihracata ve küresel yatırımlara yönelmelerini sağladıklarını belirtti. Yurt içinde, iş ve yatırım ortamının iyileşmesi için faaliyetlerde bulunduklarını, mesleki eğitimde, lojistikte ve KOBİ’lerin finansmana erişiminde öncülük ettiklerini dile getirdi.
Özellikle kadın girişimciliğin yaygınlaştırılması konusunda çalıştıklarını, Türkiye’nin en büyük kadın ve genç girişimcilik kurumlarını kurduklarını hatırlattı.
“Yerli Otomobil Fabrikasının Açılışını 29 Ekim’de Gerçekleştireceğiz”Başkan, Türk otomobilini yapma görevinin, 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendilerine verildiğini paylaştı. Bu görevin, Türk insanının 120 yıllık hayali olduğunu ve Türk iş dünyasının 5 değerli temsilcisi ile yola çıktıklarını dile getirdi.
Türkiye’nin dünya teknolojisi ile yarışabilecek düzeyde olduğunu aktararak “Türkiye’nin ilk elektrikli, IP hakları tamamıyla Türkiye’ye ait olan arabanın fabrikasının açılışını, Allah nasip ederse 29 Ekim’de Cumhurbaşkanımız ile Gemlik’te gerçekleştireceğiz.” dedi.
Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz günlerde Finansman Erişim İstişare Toplantısı’nda konuşarak firmaların finansmana erişimde karşılaştığı zorlukları belirtmişti. En büyük sıkıntıyı küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaşadığını ve krediye olan ihtiyacın geçmişe göre çok daha arttığını vurgulamıştı.
“Büyükelçilerimiz Ülkelerden Alacaklarımızı ve Sıkıntılarımızı Takip Ediyor”Hisarcıklıoğlu, büyükelçilerin iş dünyasının alacaklarını ve sıkıntılarını takip ettiklerini vurguladı. Büyükelçilerin kapılarının, iş dünyası için sonuna kadar açık olduğunu söyledi.
Büyükelçilerin güler yüzlü olduğunu ve Türk iş dünyası adına ihalelerini takip ettiklerini paylaştı.
Çavuşoğlu: Lojistik ve Üretim ÜssüyüzDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin bulunduğu bölgenin lojistik ve üretim üssü olduğunu, önemli pazarlara doğrudan erişim sağlanabildiğini söyledi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin nitelikli bir işgücüne sahip olduğunu, Ticaret Bakanlığı öncülüğünde, işgücü potansiyelini hayata geçirebilmek için ortak politikalar izlediklerini aktardı.
Salgın ile başlayan arz-talep kaynaklı ekonomik krizin ve tedarik zincirindeki sıkıntıların, küresel düzeyde hissedildiğini paylaştı. Türkiye’nin bu dönemde ihracat odaklı bir ekonomik büyüme modeli izlediğini ve Türkiye’nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koydu.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş da etkinlikte konuşma yaptı. Türkiye’nin tüm zorluklara rağmen büyüdüğünü belirterek Türkiye markasının bilinirliğinin artmasının hedeflendiğini paylaştı.