Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Ticaret Bakanı: Türkiye Markasının Bilinirliği Artacak!

Ticaret Bakanı Muş, Türkiye’nin ticaret hedeflerinden bahsederek, ihracatta atılacak adımlara değindi. İşte detaylar;
Ticaret Bakanı: Türkiye Markasının Bilinirliği Artacak!
HABER GİRİŞ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 13. Büyükelçiler Konferansı kapsamında “İş Dünyası ile Öğle Yemeği” etkinliğine katıldı.

Ticaret Bakanlığı sitesinde bugün yayımlanan açıklamada Muş, Kovid-19 salgınının ardından Rusya-Ukrayna Savaşı ile sınanan dünya ekonomisinin lojistik, tedarik zincirleri, ham madde, gıda, enerji ve küresel enflasyon alanında büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Türkiye Tüm Zorluklara Rağmen Büyüdü

Başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere tüm dünyanın bu sorunlarla karşı karşıya kaldığını ileten Muş, küresel büyüme hızındaki düşüş beklentilerine işaret etti.

ABD’de tüketici fiyatlarının yüzde 9,1 yıllık artış ile son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığına ve euronun dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyesine gerilediğine dikkat çekildi.

Petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki artıştan bahseden Muş, küresel ekonomik büyüme üzerindeki riskin devam ettiğini ve resesyon tahminlerinin güçlendiğini ekledi.

GCM Yatırım Banner

Tüm zorlu koşullara rağmen ihracatta ve ekonomik büyümede güçlü performans sürdürmeye devam ettiklerini aktardı.

Türkiye İlk Çeyrekte 7,3’lük Büyüme Sergiledi

İlk çeyrekte Türkiye’nin yüzde 7,3’lük büyüme kaydettiğini aktaran Bakan Muş, ülkenin 2022 yılında da güçlü büyümeyi sürdürdüğünü söyledi.

Mayıs ayında açıklanan TÜİK’in ekonomik büyüme verilerinde, 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,3 oranında büyüme kaydedildiği açıklanmıştı.

Ocak-Temmuz döneminde ihracatın yüzde 19,1 artarak 144,4 milyar dolara ulaştığını yineleyen Muş, aynı dönemde dış ticaret hacminin ise yüzde 31 artarak 350,8 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

Türkiye’nin İhracat Yapmadığı Ülke Yok!

Türkiye’nin bugün ihracat yapmayan ilinin ve ihracat yapılmayan ülkenin olmadığını ifade etti.

Sayısı ve niteliği sürekli artan ihraç ürünlerinden bahseden Muş, geleneksel pazarlarda yerin sağlamlaştığını ve yeni pazarlardan pay alma yönünde ilerlendiğini iletti.

“Uzak Ülkeler Stratejisi” ile ihraç ürünlerin dünyanın en uzak noktalarına ulaştırılacağını aktaran Muş, Türkiye markasının bilinirliğinin artmasının hedeflendiği söylendi.

e-ihracatın Payı Artırılacak

Bakanlık olarak ellerindeki politika araçlarını değişen şartlara göre güncellediklerini söyleyen Muş, e-ihracatın payın artacağını vurguladı.

“Turquality” başta olmak üzere destek programlarından yararlanan şirketlere yönelik bakanlık tarafından bazı iyileştirmelerin yapılacağını, sistemin daha sade ve işlevsel hale geleceğini söyledi.

Hedef: 2030 Yılına Kadar e-ihracat Yüzde 10’luk Paya Çıkacak

2021 yılında genel ihracattan yüzde 1,3’lük pay aldığı söylenen e-ihracatın, yeni destek mekanizmaları ve eylem planları ile 2025 yılı itibarıyla genel ihracat içindeki payının en az yüzde 3-5 aralığına ulaşacağını, 2030 yılına gelindiğinde ise yüzde 10’luk paya getirileceğini duyurdu.

Muş, büyükelçilerle yakalanan sinerji, koordinasyon ve verimliliğin kendileri için memnuniyet verici olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Bu yılki 250 milyar dolarlık ihracat hedefine sizlerin de katkısıyla ulaşmak istiyoruz. Yılın ikinci yarısında gözlemlediğimiz dünya ekonomisindeki yavaşlamanın bizim rakamlarımıza da yavaş yavaş yansımaya başladığını görüyoruz. Biz her şeye rağmen 250 milyar dolarlık hedefin gerçekleşebileceğine inancımızı koruyoruz.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın