Vakıfbank, sahip olduğu aktifler bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük bankası konumunda bulunuyor. Bankanın ana hissedarlarından olup Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından idare ve temsil edilen, aynı zamanda sermayenin yarısından fazlasına denk gelen A ve B grubu hisseleri Hazine’ye devredildi. Bu hisselerin beher değeri ise 9.4956 TL olarak belirtildi. Reuters’in hesaplamalarına göre devri gerçekleştirilecek hisseler 13,9 milyar TL olarak ölçüldü.
Cumhurbaşkanının kararı kapsamında bankanın borsada işleme alınmayan söz konusu hisseleri 1 hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı pay defterine işlenmiş olacak. Karar metninde hisse devrinin diğer mülhak vakıflara ait olanları içermediği belirtildi.
Bu yılın son çeyreğindeki bilanço rakamları, Vakıfbank’ın 2,5 milyar TL değerinde sermayesi bulunuyor. Bunun %58,62’lik kısmını A ve B grubu paylar oluşturuyor. A ve B grubu paylarının %58,45’lik büyük bir kısmının Vakıfbank Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu biliniyor.
Vakıfbank hisselerinin %25,22’lik kısmı borsada işleme alınan ve D grubu diye adlandırılan paylardan meydana geliyor.Vakıfbank emekli sandığının elinde bulunan pay ise C grubu adı altında %15,45’lik pay bulunurken, diğer mülhak ve mazbur vakıfların elinde bulunan B grubu pay ise %0,18 oranında ölçülüyor.
Öte yandan Vakıfbank; Ziraat Bankası ve Halkbank’ın da içinde bulunduğu mevduat bankası grubunun en küçük üyesi olarak biliniyor. Ziraat Bankası’nın tamamı ve Halkbank’ın ise %51,06’sı Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunuyor.
1 Kasım 2013 tarihinde o dönemin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından yapılan bir açıklama, Anayasa Mahkemesi kararı kapsamında Vakıfbank’ın hisselerinin Hazine’ye devredilmesinin önündeki engellerin kalktığının haberini vermişti.
Şu an için Hazine’ni elindeki Vakıfbank hisseleri ile ne yapacağı merak ediliyor. Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, geçtiğimiz yıl Hazine tarafından satın alınan Vakıflar Genel Müdürlüğü hisselerinin Vakıf Katılım’a sermaye olarak gireceğini belirtmişti.