İngiltere’nin su temini ve atık su arıtımından sorumlu olan Thames Water, Thames Vadisi ve Londra’daki rezervlerde düşüş görüldüğünü bildirdi.
1885’ten bu yana en kurak Temmuz ayını yaşayan İngiltere’de, yüksek sıcaklıklar ve Thames Nehri’nin 2005’ten bu yana en düşük seviyeyi görmesi, endişeleri haklı çıkarıyor.
Thames Water, benzeri görülmemiş hava koşullarından dolayı, çareyi Londra ve Thames Vadisi’nde Geçici Kullanım Yasağı çıkarmakta buldu. Yasağın gelecek haftadan itibaren başlayacağını duyurdu.
24 Ağustos’ta Yürürlüğe Girecek Yasak Neleri Kapsıyor?Kuruluş yaptığı açıklamada, tüketicilerin, arabaları yıkamak, bahçeleri ve arazileri sulamak, çocuk havuzlarını ve yüzme havuzlarını doldurmak, pencereleri yıkamak gibi nedenlerden dolayı su kullanmaması gerektiğini paylaştı.
Söz konusu yasağın nedeni, 25 yıldan beri en yüksek su talebiyle karşı karşıya kalınması olarak bildirildi.
Geçici Kullanım Yasağı’nın işletmeler için geçerli olmadığı, ancak bölgedeki herkesin suyu akıllıca kullanmaları yönünde uyarı yapıldı.
Thames Water CEO’su Sarah Bentley, konuyla ilgili üzüntü duyduğunu belirterek “Müşterilerimiz için Geçici Kullanım Yasağı uygulamak çok zor ve hafife almadığımız bir karar oldu.” dedi.
Bentley, yağışların aylardır ortalamanın altında olduğunu, Temmuz ve Ağustos aylarında görülen aşırı sıcaklıkların su kaynaklarını tükettiğini söyledi.
Ekiplerin, 1,100’den fazla sızıntıyı bulma ve onarımını gerçekleştirme konusunda çalıştıklarını bildirdi.
Tüketicilerin, kısıtlamalara uymaması halinde, iletişime geçeceklerini aktardı. Uyarıları dikkate almayanlar için ceza uygulanacağını sözlerine ekledi.
İngiltere’de Yüksek SıcaklıklarGeçtiğimiz ay, Birleşik Krallık’ta termometreler, 40 derecenin üstünü göstermişti. Tarihin en sıcak günlerinden biri yaşanmıştı ve İngiltere dahil birçok Avrupa ülkesinde yangın haberleri duyulmuştu.
Bilim adamı Bill Hare, CNBC ile yaptığı röportajda, koşulların iyiye gitmediğini ve geniş kapsamlı etkileri olduğunu söyledi. Su konusunda, İngiltere ve Avrupa’nın diğer bölgelerinde, sadece çiftçilerin değil, şehir sakinlerinin de önemli derecede su stresi ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Termik, nükleer ve kömür santrallerinde soğutma suyu eksikliğinin olduğunu hatırlatarak bu durumun, elektrik kesintisine neden olduğunu belirtti.
Söz konusu sıkıntıların, tüm dünyada görüldüğünü, örneğin Almanya’da Tuna bölgesinde, su seviyesinin düştüğünü, bölgede artık taşımacılık yapılamayacağını sözlerine ekledi. Bu durumun sadece taşımacılık alanında değil, tarım ve her türlü endüstriyel mal için de büyük etkilerinin olacağını aktardı.
Avrupa Uzay Ajansı Eylem Çağrısında BulunmuştuAvrupa Uzay Ajansı (ESA) Başkanı, geçtiğimiz günlerde, iklim değişiklikleri ile ilgili acil eylem çağrısında bulunmuştu. Sıcak hava dalgalarının ve kuraklığın, küresel çapta büyük hasara neden olacağını söylemişti.
Ajans, dünya tabakasının ısındığını, yapılan incelemelerle birçok ülkede rekor seviyede sıcaklık ölçüldüğünü, bazı nehirlerin en düşük seviyeye geldiğini bildirmişti.