Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Başkanı, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda acil eylem çağrısında bulundu. Sıcak hava dalgaları ve kuraklıktan kaynaklanacak olan ekonomik hasarın, Avrupa’nın enerji krizine göre çok daha şiddetli olacağı tahmin ediliyor.
ESA Genel Direktörü Josef Aschbascher, Reuters’a verdiği demeçte iklim değişikliğini kanıtlarıyla birlikte açıkladı. Orman yangınları, daralan nehirler ve uzaydan ölçülen artan arazi sıcaklıklarının, sıcak hava dalgalarıyla birleşmesi sonucunda iklim değişikliğinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Tarım ve diğer sektörler üzerinde yaratacağı zarara dair şüphe kalmadığını ekledi.
Aschbascher, enerji krizi konusunda haklı olarak endişeli olduklarını belirtti. Ancak bu krizin, çok büyük ve çok hızlı şekilde önlem alınması gereken iklim değişikliği ile karşılaştırıldığında çok küçük kaldığının altını çizdi.
ESA’dan İklim Değişikliğini Kanıtlayan Veri ÖrnekleriESA’nın paylaşmış olduğu bilgilere göre Fransa’da bu yıl, 57.200 hektardan fazla orman yangını oldu. Bu verinin, genel yıl ortalamasının altı katı olduğu belirtildi.
İspanya’da, Temmuz’da yaşanan uzun süreli kuraklık, 1961’den bu yana en sıcak ay olarak kaydedildi.
Utah’daki Büyük Tuz Gölü ve İtalya’daki Po Nehri’nin de bu zamana kadar kaydedilen en düşük seviyede olduğu bildirildi.
Ajansın bilgilerine göre İngiltere’de Salı günü “Aşırı Sıcaklık” uyarısı yapıldı. Değerler, rekor seviyesindeydi. Geçen ay İngiltere’de yetkililer, yaşanan aşırı sıcaklıklardan dolayı pistlerin hasar gördüğünü, askeri ve sivil uçuşları aksattığını belirtmişti.
ESA, tek sorunun yükselen hava sıcaklıkları olmadığını, dünyanın tabakasının da ısındığını vurguladı.
Aschbacher, söz konusu iklim değişikliğinin, insanlığın en büyük sorunu olduğunu dile getirdi. Gözlemlenen verilerin, daha öncekilere göre çok daha yüksek olduğunu aktardı.
ESA’ya ait Copernicus Sentiel-3 uydu serisinin, son haftalarda İngiltere’de 45 , Fransa’da 50, İspanya’da 60 santigrat dereceden fazla aşırı yüzey sıcaklıkları ölçtüğünü belirtti.
Tüm ekosistemin, bilim adamlarının beklediğine göre daha fazla ve hızlı değiştiğine değindi.
Son olarak iklim değişikliklerinin, ekonomileri büyük oranda etkileyeceğini ve özellikle yoksul olan insanlar üzerinde daha tesirli olacağını paylaştı. İklim krizinin bu yüzyılda, trilyonlarca dolara mal olduğunun altını çizdi.